Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dieťa zo škôlky pretlačil hrdinský bojovník

Stál na mieste, nenápadne pokyvkával hlavou. Čosi si mrmlal. Bez náznaku emócie. Až do okamihu, kým na neho nenaskákali spoluhráči. Pochytal sa s nimi za ramená a vytvorili pevný kruh. Na znak súdržnosti.

11.10.2016 15:00
France Cameroon Soccer Foto: ,
Francúzsky futbalista Paul Pogba.
debata

„Sme jedno mužstvo. Nechcem preto hodnotiť vlastné výkony. Toto nie je tím Pogba, ale reprezentácia Francúzska,“ hovoril v pondelok pred polnocou Paul Pogba.

Najpreceňovanejší hráč

Najdrahší hráč futbalových dejín bol v obkľúčení novinárov. Niet divu, bol to práve on, kto sa postaral o najdôležitejší okamih jedného zo šlágrov kvalifikácie majstrovstiev sveta 2018. Na trávniku amsterdamskej arény strelil v súboji s domácim Holandskom jediný gól.

„Bol to veľký zápas. Nie je na mieste venovať sa individualitám. Zhovárajme sa o našom víťazstve, k nemu sme prispeli všetci rovnakým dielom. Keby sme prehrali, bolo by to rovnaké. Vina by ležala na ramenách každého z nás,“ vravel Pogba zástupcom médií.

Francúzsky stredopoliar tvrdošijne odmietal pozíciu spasiteľa, hrdinu, muža zápasu. Do nej sa ho žurnalisti snažili pevne usadiť. Najmä po tom, ako si prešiel mimoriadne náročným obdobím. Po majstrovstvách Európy a najmä po rekordnom prestupe do Manchestru United, za ktorý zinkasoval Juventus Turín 110 miliónov eur, sa na neho valila zo všetkých strán tvrdá kritika.

„Prebuď sa, Pogba. Teraz je Sissoko tým hráčom, ktorý má hodnotu nad 100 miliónov eur,“ písali nektorí z fanúšikov na sociálnych sieťach. Dialo sa tak tesne po tom, ako Francúzi nezvládli finále kontinentálneho šampionátu a v Paríži podľahli Portugalčanom 0:1.

Nevýraznému Pogbovi, ktorý mal patriť k ťahúňom mužstva, prikladali najväčší podiel viny. Turnaj mu vôbec nevyšiel. V úvodnom zápase s Rumunskom sa už tréner Didier Deschamps nemohol ďalej pozerať na trápenie svojho zverenca a štvrťhodiny pred koncom ho stiahol z ihriska. V druhom stretnutí základnej skupiny s Albánskom dokonca vynechal svoju superhviezdu zo základnej zostavy. „Kto je najpreceňovanejší hráč sveta? No predsa Pogba,“ vravel trochu posmešne bývalý anglický reprezentant Gary Lineker. „Na šampionáte nepredviedol absolútne nič,“ pridal sa k svojmu krajanovi Ian Wright.

Zabudni na to, aký si drahý

Pogba bol v tom čase pod tlakom. Pod ešte výraznejší sa dostal pred štartom novej sezóny. Keď sa upísal klubu z Old Traffordu. Investované peniaze však svojmu novému zamestnávateľovi nesplácal tak, ako si predstavovali mecenáši či fanúšikovia Manchestru.

„Keď si premietnem prvý polčas, v strede poľa chýbala United disciplína. Pogba na mňa pôsobil ako najlepšie dieťa zo škôlky. Robil si, čo chcel. Behal, kam sa mu len zachcelo,“ neodpustil si kritické slová na adresu novej manchesterskej akvizície bývalý obranca Liverpoolu Jammie Carragher. Stalo sa tak po tom, ako United prehrali očakávané mestské derby so City.

Novinári pripomenuli Pogbovi podobné vyhlásenia v pondelok v noci. „Samozrejme, nie je príjemné, keď také niečo o sebe počúvate zo všetkých strán. Taký je však život a futbal. Nič s tým nenarobíte,“ odpovedal Pogba. „Nezostávalo mi nič iné, len sa naďalej naplno koncentrovať na seba a svoje výkony. Zakaždým, keď vstúpim na ihrisko, snažím sa zo seba vydať sto percent. Viem, robím chyby. Som však mladý, stále sa len učím. Na to ľudia často zabúdajú,“ dodal. Spôsobené je to zrejme tým, že Pogba pôsobí vo svetovom futbale už šiestu sezónu. Hoci má stále len 23 rokov.

V zápase s Holandskom sa mladícka nerozvážnosť či neskúsenosť u Pogbu za žiadnych okolností neprejavila. Národný tím ťahal za tromi bodmi sebavedomo, bezpečne, zo všetkých síl. „Ukázal, čo v ňom je. Paul je bojovník telom i dušou,“ chválil spoluhráča kapitán Hugo Lloris.

Pogba znovu žiaril. Možno mu pomohli rady od klubového trénera. José Mourinho mu cez médiá odkazoval jednoznačné: Zabudni na to, aký si drahý. Len hraj futbal.

A Pogba hral. Na radosť Francúzov znovu výborne…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paul Pogba