Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Špina, nízke mzdy, zadržiavanie dokladov. Mladík po práci v Katare žaluje FIFA

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) čelí žalobe pre zlé pracovné podmienky robotníkov, ktorí pracujú v Katare na prípravách majstrovstiev sveta v roku 2022.

11.10.2016 12:50
Al-Wakra štadión, Katar Foto: ,
Rekonštrukčné práce na katarskom štadióne Al-Wakra, ktorý bude hostiť MS 2022.
debata

Na súde v Zürichu ju zažaloval dvadsaťjedenročný Bangladéšan a žiada odškodnenie vo výške 11 500 dolárov.

Mladík podľa agentúry Reuters zaplatil 4000 dolárov za to, že získal prácu v Katare. Rok a pol potom pracoval v drsných podmienkach v prístave, kde z lodí vykladal stavebný materiál. Keď ho prepustili a vyhostili z krajiny, nemal zarobenú ani sumu, ktorú zaplatil za možnosť pracovať v Katare.

Medzinárodnú futbalovú federáciu viní z toho, že nevyužije svoj vplyv na to, aby robotníkom v Katare pomohla zabezpečiť spravodlivé podmienky. So žalobou mu pomohla Federácia holandských odborových zväzov.

„Počas majstrovstiev sveta povolia v Katare piť pivo, konzumovať alkohol vo fanzónách. Dokážete si to predstaviť v moslimskej krajine? Aké zložité by pre nich (FIFA) bolo povedať, že všetky spoločnosti, ktoré platia málo a držia ľudí proti ich vôli v krajine, dostanú veľké pokuty?“ uviedla právna zástupkyňa odborovej organizácie Liesbeth Zegveldová. Rozhodnutie v prípade sa podľa nej dá očakávať najskôr o rok.

Katar už dlho kritizujú za to, v akých podmienkach pracujú zahraniční robotníci na výstavbe štadiónov a ďalších projektov pre MS 2022. Zo správ organizácie Amnesty Internation vyplýva, že robotníci predovšetkým z Indie, Nepálu či Bangladéša pracujú v otrokárskych podmienkach a odopierajú im výplaty. Žijú v špinavých príbytkoch s nedostatkom pitnej vody a stravy a celkovo nízkym sociálnym zabezpečením. Viaceré firmy im zadržiavajú doklady a bránia v odchode alebo zmene miesta. Robotníci navyše bývajú v preľudnených špinavých priestoroch. Bohatý emirát v Perzskom zálive investuje do infraštruktúry pred šampionátom 200 miliárd dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale