Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Radosť z Makových gólov prekrývajú starosti s obranou

Z jeho rozhodnutia neboli všetci nadšení. Viacerí mu ho neodporúčali. No nezľakol sa. Konkurencie, nového prostredia, odrádzania ani vysokých ambícií. A okoliu začína dokazovať, že urobil dobre.

23.09.2016 18:00
róbert mak, slovensko Foto: ,
Slovenský futbalista Róbert Mak.
debata

„Prekvapil ma. Čo za tým bolo, veru neviem. Ja by som mu takýto prestup neodporúčal. Išiel do veľmi konkurenčného prostredia a zatiaľ toho veľa neodohral. Verím, že sa to zmení,“ vravel pred mesiacom Ján Kozák.

Dva góly za štyri dni

Trénera slovenskej futbalovej reprezentácie nenadchol prestup Róberta Maka z PAOK Solún do Zenitu Petrohrad. Obával sa predovšetkým toho, že člen jeho základnej jedenástky bude sedieť v slávnom ruskom klube na lavičke. Zdá sa však, že odchovanec bratislavského Slovana bude mať v kádri tretieho celku ruskej ligy z uplynulej sezóny podstatne dôležitejšie slovo.

V predošlých dvoch zápasoch dostal od rumunského trénera Mirceu Lucesca príležitosť v základnej zostave. A za dôveru sa mu odvďačil. V lige najprv prispel jedným gólom k víťazstvu nad Kazaňou (4:1). Strelecky sa presadil aj o štyri dni v národnom pohári. Na ihrisku druholigového Tambova (5:0) taktiež zaznamenal jeden presný zásah.

„Teší ma, že som opäť skóroval. Môj gól pomohol tímu, čo je podstatné. Aj vďaka nemu sme počas celého zápasu dominovali,“ vravel Mak pre svoju oficiálnu stránku.

Šikovný krídelník prišiel do Zenitu počas letného prestupového termínu. Podľa ruských zdrojov za neho bohatý petrohradský klub zaplatil 3,5 milióna eur. Hráčovi údajne garantoval príjem vo výške 1,3 milióna plus bonusy.

Mak je tretím Slovákom v drese Zenitu. Pred ním si ho obliekala aj dvojica obrancov – Martin Škrtel a Tomáš Hubočan.

Zranenie, trest, kritika

Zatiaľ čo vďaka Makovi môže mať Kozák na tvári úsmev, práve poskladanie reprezentačnej obrany mu robí starosti. Už o dva týždne totiž čaká na Slovákov kvalifikačný dvojzápas v bojoch o majstrovstvá sveta 2018. Najprv pocestujú do Slovinska (8. októbra), potom privítajú v Trnave Škótsko (11. októbra).

Isté je, že v Slovinsku sa nepredstaví Škrtel, ktorý vyfasoval v súboji s Anglickom červenú kartu. Otázny je štart druhého zo stabilných stopérov – Jána Ďuricu. Zadáka Trabzonsporu vyšetruje Medzinárodná futbalová federácia. Dôvodom sú jeho vyjadrenia na adresu hlavného rozhodcu po zápase s Angličanmi. Verdikt by mala vyriecť na budúci týždeň.

Navyše, zranený je Norbert Gyömbér. Hráča Pescary by mala vyradiť z hry zlomenina lýtkovej kosti až do začiatku novembra. „Aj v minulej sezóne sme mali v zostave viacero výpadkov. Či už pre zranenia alebo kartové tresty. Tréner Kozák zakaždým našiel nejaké riešenie. Verím, že sa správne rozhodne aj teraz a niečo vymyslí,“ verí Peter Pekarík.

Žilinský rodák taktiež patrí k stabilným členov reprezentačnej obrany. Kozákovi by mal byť k dispozícii aj v Slovinsku. Reprezentačného kouča môže tešiť, že sa mu darí. V bundesligovej Herthe Berlín patrí v súčasnosti k najvýraznejším oporám.

V základnej zostave Olympique Marseille nastupuje pravidelne aj Hubočan. Po poslednom zápase s Rennes sa však na neho valila kritika. Jeden z analytikov televízie Canal+ ho dokonca obvinil z toho, že je hlavným dôvodom prehry Marseille (2:3).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Mak #Zenit Petrohrad