Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spoločná Zlatá lopta FIFA končí, ceny budú opäť dve

Spolupráca Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a francúzskeho odborného časopisu France Football na prestížnej bilančnej ankete sa končí. Zjednotená výročná Zlatá lopta FIFA existujúca od roka 2010 sa rozdelí na dve ocenenia.

16.09.2016 19:32
zlatá lopta, golden ball, fifa, uefa, futbal Foto: ,
Cena pre najlepšieho futbalistu roka - Zlatá lopta.
debata

„Platnosť spoločnej dohody uplynula v januári. V auguste sme France Footballu oznámili, že kontrakt neobnovíme,“ citovala agentúra AFP stanovisko FIFA. Magazín už má jasno o podobe staronovej autonómnej ankety. Na svojom webe uviedol, že podrobnosti zverejní budúci utorok.

France Football udeľoval od roku 1956 Zlatú loptu na základe hlasovania novinárov. Najprv to bola cena pre najlepšieho európskeho hráča v danom roku, neskôr pre jednotku pôsobiacu na starom kontinente bez ohľadu na národnosť, od roku 2007 sa volilo úplne bez obmedzenia. Anketa FIFA vznikla v roku 1991, vyhlasovali ju do roku 2009 vrátane, víťaza určovali tréneri a kapitáni reprezentácií.

V unifikovanej verzii od roku 2010 volili novinári, resp. tréneri a kapitáni národných A-tímov. Spoločnú Zlatú loptu FIFA získali v jej nedlhej histórii len dvaja laureáti – štyrikrát Argentínčan Lionel Messi a dva razy Portugalčan Cristiano Ronaldo, pripomenul portál iSport.Blesk.cz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlatá lopta