Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čeferin je proti dohodnutým zmenám v Lige majstrov

Favorit v stredajších voľbách nového prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin sa nestotožnil s pripravovanými zmenami v hlavnej skupinovej fáze Ligy majstrov pre trojročné obdobie od sezóny 2018/2019.

13.09.2016 13:57
Aleksander Čeferin Foto: ,
Aleksander Čeferin.
debata

Slovinec je sklamaný, že UEFA podľahla tlaku veľkoklubov a priznala právo štyroch miesteniek priamo v hlavnej fáze španielskej, anglickej, nemeckej aj talianskej lige, aby zabránila utvoreniu konkurenčnej Super Ligy.

„Problém spočíva v tom, že sme o ničom nevedeli. To by sa nemalo stávať. Nie som sám, kto je z toho znechutený. Znepokojených je všetkých 55 členských asociácií,“ povedal Čeferin. Prípadný zrod uzavretej Super Ligy označil za vyhlásenie vojny s UEFA.

„Celý proces nebol v poriadku, pretože nik o ňom neinformoval. Nikto nevedel, čo sa deje. Rozhodla úzka skupina. Nedostatočná informovanosť je hlavný dôvod, prečo sú teraz ostatné kluby a národné asociácie nahnevané,“ pokračoval Čeferin, ktorý považuje súčasný model kvalifikácie do hlavnej súťaže za ideálny. Taliansko momentálne disponuje iba dvoma pozíciami v skupinách, tretí tím Serie A musí absolvovať play-off. Španielsko, Anglicko a Nemecko sú na tom o jednu priamu pozíciu lepšie.

Zmeny nastali pod takom vplyvnej Asociácie európskych klubov (ECA), ktorá sa vyhrážala odčlenením a využila slabosť UEFA v čase, keď únia nemala riadneho prezidenta.

„Bol to len vyjednávací bluf. Som si istý, že v skutočnosti nechceli odísť spod krídel UEFA a jej súťaží. Koho by bavilo hrať stále s tými istými súpermi? A navyše by tým vstúpili do vojny s UEFA,“ myslí si Čeferin. „Pritlačili, pretože nám chýbalo vedenie, to bol náš problém. Na druhej strane tieto kluby hrajú dôležitú úlohu, pretože prinášajú do pokladnice UEFA veľké peniaze. Treba si sadnúť za jeden stôl s nimi, s 55 národnými asociáciami a ostatnými klubmi a porozprávať sa o budúcnosti Ligy majstrov,“ uviedol 48-ročný Slovinec. Agentúra AP však disponuje dokumentom od ECA, z ktorého vyplýva, že to bola UEFA, kto naliehal na urýchlené uzavretie dohody ešte pred voľbami prezidenta.

Pred mimoriadnym kongresom UEFA v gréckych Aténach sa dalo očakávať, že práve zákulisná dohoda o budúcnosti Ligy majstrov môže zohrať v kampani kľúčovú rolu. Proti zmenám už ostro vystúpili európske futbalové ligy združené v EPFL. Španielska La Liga, nemecká I. bundesliga, anglická Premier League a aj talianska Serie A by v prípade ich schválenia nadobudli garanciu dovedna 16 miest priamo v hlavnej skupinovej fáze, teda rovnej polovice z 32 účastníkov. Doteraz disponovali jedenástimi. Rada riaditeľov EPFL obvinila UEFA, že k zmenám pristúpila bez širokej podpory od národných ligových súťaží.

„Prijaté rozhodnutie bude mať neblahé následky na domáce súťaže a bude viesť k exponenciálnemu rastu finančnej aj športovej priepasti medzi veľkoklubmi a zvyškom Európy,“ uviedla EPFL, priamo obvinila UEFA z porušenia Memoranda o porozumení medzi oboma organizáciami a pohrozila zámernou kolíziou termínov. Svojim členom vraj nebude viac brániť, aby sa ich zápasy konali v rovnakom čase ako stretnutia európskych pohárových súťaží.

O post lídra UEFA sa bude v stredu uchádzať aj Holanďan Michael van Praag. Čeferina by malo podporiť 32 z 55 členských krajín. „UEFA nie je na tom až tak zle, ako nasvedčuje verejná mienka. Musíme zapracovať na transparentnosti. Treba časovo obmedziť výkon funkcie prezidenta a členstvo vo výkonnom výbore. Nemôže sa stať, aby tam jeden človek sedel 20 rokov. Videli sme v minulosti, k čomu to vedie. Takí ľudia si potom začnú myslieť, že im celá organizácia patrí,“ dodal Čeferin.

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #Aleksander Čeferin