Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyšetrovatelia prehľadávali dom Beckenbauera. Obvinenia odmieta

Vyšetrovatelia vo štvrtok približne dve hodiny prehľadávali dom Franza Beckenbauera v Salzburgu. Úrady začali trestné stíhanie legendárneho nemeckého futbalistu v súvislosti s jeho funkciou predsedu organizačného výboru majstrovstiev sveta v roku 2006. Pridelenie usporiadateľstva MS Nemecku sprevádzala korupčná aféra.

02.09.2016 12:04
Franz Beckenbauer Foto: ,
Franz Beckenbauer pred Brandenburskou bránou v Berlíne v roku 2006, keď sa v Nemecku uskutočnili MS vo futbale.
debata (3)

Švajčiarska prokuratúra vo štvrtok informovala, že chystá celkom osem domových prehliadok. Podľa denníka Bild ide okrem Beckenbauera aj o funkcionára medzinárodnej futbalovej federácie FIFA.

„Franz Beckenbauer podporuje vyšetrovanie švajčiarskych úradov od okamihu, keď sa o ňom dozvedel. Pri domovej prehliadke konštruktívne spolupracoval, rovnako tak spolupracuje so všetkými príslušnými úradmi,“ uviedli právnici majstra sveta z roku 1974.

Švajčiarska prokuratúra vo štvrtok oznámila, že už od vlaňajšieho novembra vedie trestné konanie proti ďalším členom Beckenbauerovho organizačného výboru. Sú podozriví z podvodu, sprenevery a prania špinavých peňazí. Okrem Beckenbauera vedú trestné konanie aj proti bývalým predsedom nemeckého futbalového zväzu Theuovi Zwanzigerovi, Wolfgangovi Niersbachovi a bývalému generálnemu sekretárovi zväzu Horstovi Schmidtovi.

Beckenbauera už vyšetrovala etická komisia FIFA. Sedemdesiatročný Nemec však odmietol, že by sa dopustil niečoho nezákonného. Komisia vyšetrovala existenciu tajného fondu so sumou 6,7 milióna eur, z ktorého si Nemecko údajne kúpilo štyri kľúčové hlasy pri voľbe usporiadateľa MS 2006. Podozrivé transakcie medzi zväzom a FIFA doteraz Nemci neboli schopní vierohodne vysvetliť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Franz Beckenbauer