Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Bari otestovali videozáznam počas zápasu. Šéf FIFA: Historická chvíľa

Štvrtkový prípravný zápas medzi Talianskom a Francúzskom vojde do futbalovej histórie ako prvý na medzištátnej úrovni, v ktorom mali rozhodcovia naporúdzi videozáznam.

02.09.2016 11:41
debata
zväčšiť Talianski futbalisti (zľava) Giacomo... Foto: SITA/AP, Tony Vece
Giacomo Bonaventura, Éder, Graziano Pellé Talianski futbalisti (zľava) Giacomo Bonaventura, Éder a Graziano Pellé sa tešia z gólu v zápase proti Francúzsku.

Testovanie v Bari prebehlo úspešne, k spokojnosti prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianniho Infantina. Na prvý pohľad sa zdalo, že ani nebolo čo hodnotiť, ale Infantino predsa len upozornil na jeden moment. Holandský hlavný rozhodca Björn Kuipers vraj dostal radu v situácii, keď domáci reklamovali ruku Layvina Kurzawu v šestnástke po hlavičke Danieleho de Rossiho.

„Mohli ste vidieť, že rozhodca zastavil priebeh iba na niekoľko sekúnd, kým dvaja arbitri v prenosovom voze usúdili, že penalta sa kopať nebude. Boli sme svedkami historickej chvíle. Píše sa rok 2016 a bolo len otázkou času, kedy vyskúšame video aj vo futbale,“ povedal Infantino, ktorý by chcel mať inštitút videorozhodcov už na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta 2018 v Rusku.

Zostrih zápasu Taliansko - Francúzsko

Dodatočné štúdium záznamov počas nadchádzajúcej sezóny otestujú v austrálskej A-League, v nemeckej I. bundeslige, v ligovej aj pohárovej súťaži v Portugalsku, v severoamerickej MLS a tiež v talianskej Serie A. Rozhodcovia po ňom môžu siahnuť jedine pri posudzovaní situácií, keď nebude jednoznačne preukázateľné, či padol gól, či má byť nariadený pokutový kop, pri spornom uložení červenej karty alebo pri chybe v identifikácii vylúčeného či napomenutého hráča.

„Samozrejme, že nemôžeme vyriešiť každý problém, s ktorým sa vo futbale stretávame. Ale keď môžeme rozhodcom podať pomocnú ruku v kľúčových situáciách a bude nás to stáť iba pár sekúnd, prečo to neurobiť?“ dodal Infantino.

Štvrtkové prípravené zápasy:

BRUSEL
Belgicko – Španielsko 0:2 (0:1)
Góly: 34. a 62. David Silva (druhý z pok. kopu)

EINDHOVEN
Holandsko – Grécko 1:2 (1:1)
Góly: 14. Wijnaldum – 29. Mitroglou, 74. Gianniotas

PORTO
Portugalsko – Gibraltár 5:0 (1:0)
Góly: 27. a 55. Nani, 73. Cancelo, 76. B. Silva, 79. Pepe

BARI
Taliansko – Francúzsko 1:3 (1:2)
Góly: 21. Pellé – 17. Martial, 28. Giroud, 81. Kurzawa

Hongkong – Kambodža 4:2
Maldivy – Bangladéš 5:0
Bahrajn – Singapur 3:1

debata chyba
Viac na túto tému: #talianska futbalová reprezentácia #francúzska futbalová reprezentácia #videozáznam