Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posledný dotyk vtlačil Messimu do očí slzy

Sedel na trávniku. Uprene hľadel na jediné miesto. Ani len nežmurkol. Podľahol smútku, možno i hnevu a frustrácii. V tej chvíli vedel, že premrhal poslednú šancu. Je koniec. Definitívny.

27.06.2016 14:07
debata
Lionel Messi po prehranom finále Copa América. Foto: SITA/AP, Matt Slocum
Lionel Messi, Argentína Lionel Messi po prehranom finále Copa América.

Lionel Messi sa v reprezentačnom drese opäť nedočkal veľkej trofeje. Argentína nestačila vo finále Copa América na Čile. O víťazovi zápasu, ktorý sa aj po predĺžení skončil bez gólov, rozhodol jedenástkový rozstrel. V ňom prekvapujúco zaváhal i Messi – prekopol bránku. Pre najlepšieho futbalistu sveta to bol posledný dotyk s loptou v národných farbách. Po záverečnom hvizde sa s nimi rozlúčil.

„Končím. Toto bolo moje štvrté veľké finále, úspech mi zrejme nie je súdený. Snažil som sa, čo mi sily stačili. Veľmi som túžil po tom, aby som pre Argentínu získal titul. Nevyšlo to, bohužiaľ,“ uviedol Messi v rozhovore pre televíznu stanicu Tyc Sport. V očiach superhviezdy sa ešte niekoľko minút predtým leskli slzy.

Niet divu. Zatiaľ čo v barcelonskom drese píše päťnásobný víťaz Zlatej lopty šťastný príbeh, v reprezentačnom pripomínal skôr tragédiu. Messi dotiahol svoju krajinu do troch finále na Copa América, predvlani si zahral o zlato aj na svetovom šampionáte. Nezískal ho ani raz. Zakaždým mu zavesili na krk nechcenú striebornú medailu, namiesto prijímania gratulácií ich musel rozdávať.

Messiho ukončenie reprezentačnej kariéry prekvapuje najmä vzhľadom k jeho veku – má len 29 rokov (oslávil ich pred štyrmi dňami). Viaceré médiá preto špekulujú, či ide o definitívu alebo sa rodák z Rosária do modro-bielych farieb ešte vráti. Momentálne tomu nič nenasvedčuje. Messiho totiž primäl k vážnemu rozhodnutiu nielen ďalší neúspech, ale zrejme aj Argentínska futbalová asociácia.

„Zase máme niekoľko hodín čakať na lietadlo, aby sme mohli vôbec odletieť. To je katastrofa. Ach, môj Bože,“ písal bývalý kapitán Argentíny ešte v piatok na svoj instagramový profil. Messiho frustrácia je pochopiteľná. Z klubu je zvyknutý na veľké triumfy – je osemnásobným španielskym šampiónom, štvornásobným víťazom Ligy majstrov. Celkovo pomohol Barcelone k 28 trofejám. Pri väčšine z nich zohral kľúčovú úlohu.

V národnom drese, v ktorom strávil jedenásť sezón, však v najdôležitejších okamihoch zlyhával. Aj tentoraz strelil na Copa América päť gólov, na štyri prihral. Vo finále však nepripravil žiadny. Rovnako, ako v troch predošlých prípadoch.

Smutný koniec malého – veľkého hrdinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #argentínska futbalová reprezentácia #Copa América 2016