Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Prešova Varga: Sereď bude nepríjemný súper

Futbalistom prešovského Tatrana sa otvorila veľká šanca, s ktorou už ani nerátali. Po troch rokoch sa môžu vrátiť do najvyššej súťaže.

09.06.2016 14:56
Stanislav Varga Foto: ,
Zľava: Tréner Tatrana Prešov Stanislav Varga a asistent trénera Ján Karaffa.
debata

Po nečakanej prehre VSS Košice s Pohroním (0:1) si môžu už v zajtrajšom záverečnom stretnutí druhej ligy vybojovať postupovú miestenku. Stačí zdolať Sereď. Tréner Tatrana, bývalý slovenský reprezentant Stanislav Varga, vraví, že to nebude ľahké.

Košičania vám ponúkli veľkú šancu…
Dôležité je, že máme všetko vo svojich rukách. Pripravujeme sa na zápas tak, aby sme v piatok vyhrali.

Sereď je v tabuľke nadstavbovej súťaže predposledná, nemala by byť pre vás neprekonateľnou prekážkou…
Je to nepríjemný, nebezpečný súper a nepredá u nás kožu lacno. Musíme si dať pozor a byť koncentrovaní. Na ihrisku súpera sme podľahli 0:2. Verím, že odvetu zvládneme a dostaneme sa tam, kam nás veľa Prešovčanov, futbalových fanúšikov chce vidieť.

Aj vy a mužstvo? Poteší vás postup?
Samozrejme, inak by sme oň takto nebojovali do posledného kola.

Asi máte pred očami aj varovný príklad Košičanov, ktorý posledný krok nezvládli…
Posledný krok naozaj nikdy nebýva jednoduchý. Presvedčili sme sa o tom už veľakrát. Aj naši reprezentanti, keď postúpili do Afriky na MS, hneď prvý pokus im nevyšiel. Napokon ani súčasné slovenské mužstvo nevyužilo prvý postupový mečbal, keď bojovalo o Francúzsko. Preto hovorím o tom, že nesmieme nič podceniť. Potom verím, že to zvládneme.

Dúfali ste ešte, že vám Košičania takúto šancu ponúknu?
Šťastie praje pripraveným a dúfam, že to bude náš prípad. Rátali sme so všetkým, hovorili sme si, že Košice môžu ešte zakopnúť. Stalo sa.

Hovorí sa, že v Prešove bojujete v ťažkých podmienkach. Trúfate si na najvyššiu súťaž?
Nemyslím si, že by sme bojovali v ťažkých podmienkach. Sú horšie, ako niekedy v minulosti, ale máme kde trénovať, ako chodiť na zápasy, hráči dostávajú všetko, čo majú sľúbené. V tomto nevidím problém, nijaké veľké problémy nemusíme riešiť.

Je však prešovské mužstvo také silné, aby obstálo aj v najvyššej súťaži?
Týmto sa teraz nezaoberám. Žijem prítomnosťou, chceme sa dobre pripraviť na piatok. Najprv musíme postúpiť, potom môžeme debatovať o tom, čo ďalej.

Vy ste vo futbale preskákali dosť, sledujete aj najvyššiu súťaž, poznáte potenciálnych súperov. Bude potrebné doplniť mužstvo, aby nebolo v lige len do počtu?
Ešte sme nepostúpili… Naozaj sa o tom môžeme rozprávať až potom, keď bude všetko jasné, dovtedy to nemá zmysel.

Pred šiestimi rokmi ste boli v realizačnom tíme reprezentácie, ktorá postúpila do Afriky. Má Slovensko teraz silnejšie mužstvo?
To by sme zistili, keby mohli proti sebe obe mužstvá nastúpiť. Keďže to nie je možné, ťažko hovoriť o tom, ktoré je silnejšie. Povedal by som však, že súčasné je skúsenejšie, zohratejšie. V mužstve pred vyše šiestimi rokmi vždy zabral nejaký strelec – v kvalifikácii Šesták, na MS Vittek. Tento problém musí vyriešiť tréner Kozák. Potrebuje hráča, ktorý bude dávať góly, dúfam, že ho nájde. Alebo si aspoň góly podelia viacerí chlapci.

Vy ste ako hráč pôsobili viacero rokov v Anglicku, jeho futbal poznáte. Aké sú šance Slovákov proti tomuto súperovi?
Angličania budú favoritmi našej skupiny, ale dá sa s nimi hrať. Majú veľa mladých chlapcov. V obrane máme podľa mňa kvalitnejších hráčov. Čítal som názor bývalého útočníka Alana Shearera, ktorý tvrdí, že keby nastupoval proti súčasnej anglickej obrane, tak by sa ničoho nebál. Angličania spravidla v pohode zvládnu kvalifikáciu a potom na šampionáte nepresvedčia, nezvládnu tlak. A ich slabinou je aj to, že im chýba stabilný, spoľahlivý brankár, akého majú najsilnejšie európske tímy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatran Prešov #Stanislav Varga