Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brexit by sa dotkol aj legionárov v Anglicku, myslí si Čech. Je proti nemu

Český futbalový brankár Petr Čech sa stal jedným zo signatárov, ktorý vyzýva Britov, aby v referende hlasovali za zotrvanie v Európskej únii. Ďalší českí futbalisti pôsobiaci v Anglicku sa zatiaľ brexitom príliš nezaoberajú.

06.06.2016 11:04
Petr Čech Foto: ,
Petr Čech.
debata (3)

Gólman Arsenalu sa k iniciatíve pridal aj preto, že na vlastnej koži zažil, ako ťažké je získať v Anglicku pracovné povolenie pre hráčov mimo EÚ. Do Premier League mohol prestúpiť už v roku 2002, ale vtedy ešte Česko nebolo v Európskej únii. Preto zamieril do francúzskeho Rennes a do Chelsea prestúpil až v roku 2004 po vstupe do únie.

Pre Čecha by po 12 rokoch v Anglicku brexit neznamenal väčšie problémy, dotkol by sa však najmä hráčov, ktorí by v budúcnosti chceli do Anglicka prestúpiť. „Samozrejme sa od toho môže veľa vecí odvíjať hlavne pre tú mladšiu generáciu,“ povedal Čech českému Rádiožurnálu.

Hlasovanie o zotrvaní Británie v EÚ sa bude konať 23. júna a prieskumy verejnej mienky naznačujú, že jeho výsledky by mohli byť veľmi tesné. „Sám som zvedavý, pretože podľa monitoringu to vyzerá, že Anglicko je vyložene rozpoltené,“ uviedol Čech.

Ďalší českí hráči z ostrovných klubov sa zatiaľ britským referendom príliš nezaoberajú. Situáciu budú riešiť, až pokiaľ Británia z EÚ skutočne odíde.

„Niečo som o tom čítal, ale veľmi to nesledujem. Nie je to pre mňa téma. Ešte som sa o tom s nikým nebavil. Teraz som riešil skôr boj o postup do Premier League a reprezentáciu,“ povedal ČTK stredopoliar druholigového Brightonu Jiří Skalák. „Uvidíme, ako to dopadne. Keď to nastane, budem to riešiť s manažérom,“ do­dal.

Podobne sa k brexitu necelé tri týždne pred referendom stavia tiež Daniel Pudil z druholigového Sheffieldu Wednesday. „Viem o tom, ale ešte som nezisťoval, čo by sa dialo, keby vystúpili. Dúfam, že to pre nás dobre dopadne. Nemám to ako ovplyvniť. Rovnako by sa pravidlá pre cudzincov nemohli zmeniť zo dňa na deň. V Premier League je 70 percent cudzincov,“ povedal Pudil.

Pre hráčov z nečlenských krajín EÚ platí, že pracovné povolenie dostanú len vtedy, ak za posledné dva roky odohrali za národný tím 75 percent zápasov. Navyše ich krajina musí byť do 70. miesta v rebríčku FIFA. Ak tieto podmienky hráč nesplní, musí dúfať, že dostane výnimku na základe svojho talentu a výkonnosti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Čech #Brexit