Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Angličania využili presilovku až v závere, skóroval obranca

Anglickí futbalisti sa pred odchodom na majstrovstvá Európy do Francúzska rozlúčili s fanúšikmi víťazstvom 1:0 nad Portugalčanmi.

03.06.2016 08:48
Chris Smalling Foto: ,
Chris Smalling strieľa jediný gól Anglicka do portugalskej siete.
debata

V londýnskom futbalovom chráme na Wembley sa o to postaral gólom z 86. min štvrtkového súboja obranca Chris Smalling. Angličania budú posledným tretím súperom Slovákov v základnej B-skupine na ME 2016, vzájomný súboj odohrajú 20. júna v Saint Étienne.

V generálke na ME Angličania podali pomerne rozpačitý výkon proti súperovi, ktorý sa od 35. min zväčša bránil s desiatimi mužmi po vylúčení Bruna Alvesa (šľapák do tváre Harryho Kana). Prvýkrát počas prípravnej kampane na reprezentačný vrchol sezóny sa stalo, že nestrelil gól ani jeden z útočného tria Wayne Rooney, Harry Kane, Jamie Vardy. Rozhodnutie napokon padlo z hlavy Smallinga, ktorý profitoval z centrovanej prihrávky Raheema Sterlinga. Skóroval z ideálnej pozícii pri nábehu z „päťky“ a bol to vôbec prvý gól v podaní 26-ročného obrancu ManUtd v 25. reprezen­tačnom zápase.

„Víťazíme aj vtedy, keď nehráme dobre. Ak však chceme byť úspešní aj na šampionáte, musíme sa zlepšiť,“ uviedol anglický kapitán Wayne Rooney. K systému s troma hráčmi v útoku, ktorého je súčasťou, povedal: "Ani jeden z nás si dnes neutvoril veľa šancí, ale v kádri máme 23 hráčov. Nie je to len o a na nás.“

Trénerovi Royovi Hodgsonovi sa celkom nepáčilo, ako hrali jeho zverenci, ale vysvetlil to tým, že neboli pripravení na takmer hodinovú presilovú hru proti stiahnutému súperovi. V tíme Portugalska chýbal Cristiano Ronaldo, ktorý zatiaľ oddychuje po finálovom triumfe v Lige majstrov. "Nie je jednoduché hrať proti mužstvu, ktoré pozorne bráni. Čím dlhšie sa však hralo, tým sme boli vpredu nebezpečnejší a za vytrvalosť a trpezlivosť sme si gól zaslúžili. Nie som nespokojný. Hráči tvrdo pracovali, nič neodflákli. Zdolali sme Portugalsko, ktoré je v rebríčku FIFA vyššie ako my,“ povedal Hodgson v reakcii pre BBC.

Angličania predtým zdolali v príprave doma Turkov (2:1), aj Austrálčanov (2:1). Do tretice dosiahli tesné víťazstvo, ale tentoraz bez streleckého zapojenia niektorého z útočníkov. "V niektorých momentoch hráči v útoku hrali príliš ďaleko od seba, potom sa zase spojili. Ale tak to má byť v systéme, ktorý sme hrali,“ skonštatoval Hodgson. Portugalský tréner Fernando Santos bol spokojný s defenzívou svojho mužstva. "Súper si neutvoril veľa šancí na strelenie gólu. Angličania sa snažili útočiť po stranách, ale v tých pozíciách sme boli dobrí.“ Na margo tvrdého zákroku na hlavu Kana, za ktorý uvidel Bruno Alves červenú kartu, kouč Portugalčanov povedal: "Alves sa za to po zápase ospravedlnil. Už sa to viackrát

Portugalskí futbalisti zakončia prípravné obdobie pred ME budúcu stredu súbojom proti Estóncom. Na trávniku by už nemal chýbať ani Cristiano Ronaldo. Vo Francúzsku začnú svoje vystúpenie 14. júna proti Islanďanom.

Anglicko – Portugalsko 1:0 (0:0)
Gól: 86. Smalling, ČK: 35. Bruno Alves (Portug.), 82 503 divákov

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #anglicko