Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na San Siro mieri Slovenský expres. Drukuje Realu

S futbalom precestoval svet. Okrem domácich trávnikov si zahral aj na českých, anglických, francúzskych či nemeckých.

17.05.2016 10:00
Slovan Foto:
Szilárd Németh (vľavo) so svojimi zverencami.
debata

Gól strelil londýnskej Chelsea, Manchestru United i Liverpoolu. V reprezentačnom drese sa presadil v súbojoch s Anglickom aj Francúzskom. Pre jeho rýchlosť ho na Britských ostrovoch prezývali veľavravne – Slovenský expres.

Szilárd Németh toho počas aktívnej kariéry preskákal na svetových ihriskách neúrekom. K štyrom slovenským titulom pridal aj prestížny anglický Ligový pohár vo farbách Middlesbrough. O necelé dva týždne si najlepší slovenský futbalista za rok 2000 dopraje ďalší veľký okamih. Na milánskom San Sire si na vlastné oči vychutná veľké finále Ligy majstrov.

„Nie je to veru každodenná záležitosť. Priznávam, na takom veľkom zápase som ešte nebol. Naživo som nevidel ani El Clásico či iné slávne derby. Už sa neviem tohto zážitku dočkať,“ vraví komárňanský rodák. Na očakávanú madridskú bitku medzi Atléticom a Realom nepocestuje sám. Pôjde ako tréner hráčov bratislavského Slovana do 13 rokov, ktorí sa v Miláne deň pred finále zúčastnia na medzinárodnom turnaji pod názvom Football for Friendship.

„Malo by na ňom štartovať 32 mužstiev – každé z inej krajiny. Česko bude reprezentovať Sparta Praha, Maďari vyšlú Debrecín, Rakúšania Rapid Viedeň. Domácich by mal zastupovať Inter Miláno,“ vyratúva zoznam súperov Németh, ktorý vedie slovanistických mládežníkov od januára tohto roka. Pokúsi sa s nimi prekonať vlaňajší výsledok Slovana, v Berlíne sa predral do štvrťfinále. „O výsledky nám natoľko nejde. Skôr sa zameriame na výkony. Ale samozrejme, radi by sme posunuli hranicu o kúsok vyššie. Mám k dispozícii mimoriadne vydarený ročník 2003,“ tvrdí 38-ročný bývalý útočník.

Vyrastá pod jeho rukami výnimočný talent? „Ťažko povedať. Viacerí chlapci sú šikovní. Ak budú na sebe pracovať, odovzdajú futbalu všetko, dotiahnu to mnohí z nich ďaleko. Možno aj do finále Ligy majstrov,“ pousmeje sa skaut Manchestru United.

Komu bude v Miláne drukovať? „Jednoznačne Realu. Tak ako viacerí z mojich zverencov. Niektorí z chalanov sú však aj sklamaní, ich srdcia totiž patria Barcelone. Treba však dodať: nech už by bolo obsadenie finále akékoľvek, zakaždým by išlo o atraktívnu dvojicu. Prvoradé pre chlapcov je, aby nasali atmosféru výnimočného zápasu a motivovalo ich to do ďalšej práce,“ dodáva Németh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Szilárd Németh #liga majstrov vo futbale #San Siro