Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Národný štadión by mohli stavať už o niekoľko týždňov

Zatiaľ nie je známy presný termín začiatku výstavby Národného futbalového štadióna (NFŠ) na bratislavskom Tehelnom poli. Ako Pravda už informovala, minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan podpísal s predsedom spoločnosti NFŠ, a. s., Pavlom Komorníkom zmluvu o budúcej zmluve o dostavbe a odkúpení nekomerčnej časti NFŠ.

11.05.2016 18:22
Národný futbalový štadión Foto:
Vizualizácia pôvodného projektu Národného futbalového štadióna.
debata (13)

V praxi to znamená, že súkromná spoločnosť postaví štadión, ktorý štát potom od nej odkúpi za presne určených podmienok. Plavčan zdôraznil, že toto riešenie je najefektívnejšie, odporučili ho právni i ekonomickí experti tak, aby štadión do konca roku 2018 stál.

„Prijali sme manažérske rozhodnutie, podpísali sme právnu dokumentáciu, ktorá znamená, že sa výstavba môže začať,“ zdôraznil minister, ktorý informoval o projekte aj členov vlády. Najskôr však podľa neho celý projekt a právne dokumenty dostane Európska komisia (EK), ktorá posúdi, či ide o správne poskytnutie štátnej pomoci a tiež Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý zistí a overí, že sa bude postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní.

Bez vydania stanoviska EK a ÚVO zmluva nenadobudne účinnosť. „Účelom tohto postupu je zamedzenie akýchkoľvek budúcich diskusií a nejasností, či štruktúra transakcie zodpovedá všetkým pravidlám štátnej pomoci a či je v súlade s legislatívou,“ zdôraznil právny poradca projektu Boris Brhlovič zo spoločnosti Dedák & partners.

Peter Borák zo spoločnosti KPMG, ktorá poskytuje ministerstvu poradenstvo, predpokladá, že po súhlasných vyjadreniach týchto inštitúcií, by sa mohlo začať s výstavbou už o niekoľko týždňov. Štát už vyčlenil dotáciu na výstavbu štadióna 27,2 miliónov eur. Táto suma bude súčasťou konečnej ceny, od nej sa odpočíta. Maximálna suma, ktorú štát zaplatí, je 75,2 miliónov eur. Ak bude stavba drahšia, pôjde to na tričko investora. Plavčan nemá obavy, že bude predražená.

„Budeme vychádzať z analýzy nákladov a zistíme, či boli všetky oprávnené. Ak náklady na výstavbu budú nižšie, potom aj odkúpna cena bude nižšia. Všetky riziká, ktoré súvisia s cenou a tiež so zvýšením nákladov, sú na investorovi,“ vysvetlil Plavčan.

Dôležité je, že štát má povinnosť odkúpiť štadión iba v prípade, ak ho o to požiada investor a táto povinnosť je podľa Brhloviča podmienená celým radom podmienok. „Najdôležitejšou je, že štadión musí byť skolaudovaný, v užívaniaschopnom stave. Štát nemá nijakú povinnosť zaplatiť kúpnu cenu, ak nebude spĺňať dohodnuté podmienky.“

Zatiaľ nie je jasné, kto bude stavať štadión, ale investor má povinnosť realizovať všetky stavebné práce len na základe výsledkov verejného obstarávania. „Je to vec investora, ale nás bude zaujímať, či vyjadrí súhlas Európska komisia a Úrad pre verejné obstarávanie,“ dodal Plavčan.

Výstavba Národného štadióna je v súlade s programovým vyhlásením vlády a nový stánok nemá slúžiť len na futbalové zápasy, ale aj na kultúrne a spoločenské podujatia.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Národný futbalový štadión