Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štát odkúpi Národný štadión za 72 miliónov

Ďalší diel nekonečného seriálu o Národnom futbalovom štadióne. Zdá sa, že na mieste bývalého stánku na Tehelnom poli, kde zíva už viac ako rok len jama, sa konečne začnú práce.

10.05.2016 19:10
štadión v Bratislave, Tehelné pole Foto: ,
Po prvej etape prác zostala na Tehelnom poli jama.
debata (4)

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan podpísal v utorok zmluvu o budúcej zmluve s predsedom predstavenstva NFŠ, a.s. Pavlom Komorníkom. Komerčnú i nekomerčnú časť postaví zhotoviteľ – spoločnosť NFŠ, a.s. Štát následne odkúpi nekomerčnú časť diela, to znamená futbalový štadión za maximálne 75,2 milióna eur.

„Je v našom záujme, aby Slovensko malo medzinárodne uznávaný futbalový štadión, ktorý splní i náročné podmienky Európskej futbalovej únie. Sme jediná krajina v Európe, ktorá nemá v hlavnom meste veľkokapacitný štadión vhodný na medzinárodné zápasy,“ uviedol včera minister školstva. Švorhviezdičkový štadión – v tejto kategórii je aj trnavská City Arena – by mal mať kapacitu 22 500 miest. Výstavba celého areálu by mala stáť dovedna asi 235 miliónov eur. Vláda už dávnejšie vyčlenila na budovanie športovej časti stavby 27,2 milióna eur. Táto suma bude po dokončení odrátaná od kúpnej ceny.

Podľa slov investora by mal byť štadión podľa nového termínu skolaudovaný a odovzdaný štátu do 31. decembra 2018. Ešte vlani na jeseň sa hovorilo o ukončení stavby do konca roku 2017.

Záujmy ministerstva školstva sú v tomto projekte ochránené viacerými inštitútmi – k nim patrí kladné stanovisko Európskej komisie (EK) i Úradu pre verejné obstarávanie (UVO), bez vydania ktorých zmluva nenadobudne účinnosť.

Ministerstvo školstva vstupuje do projektu NFŠ za podmienky, že spoločnosť NFŠ uskutoční výstavbu štadióna a súvisiacej infraštruktúry a splní ostatné dohodnuté podmienky najneskôr do 42 mesiacov odo dňa získania pozitívneho stanoviska UVO a EK (lehota môže byť predĺžená až na 5 rokov, ak sa ukáže potreba riešiť spor ohľadom kúpnej ceny či ostatných parametrov predaja).

„Verím, že výstavba sa konečne začne. Je to nesmierne dôležité, lebo už aj v hlavnom meste Albánska v Tirane sa začalo s výstavbou národného futbalového štadióna,“ zdôraznil šéf slovenského futbalu Ján Kováčik, ktorý sa zúčastnil na včerajšom podpise zmluvy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tehelné pole #ŠK Slovan Bratislava #Ivan Kmotrík #Národný futbalový štadión #Peter Plavčan