Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Infantinovi je ľúto Platiniho, ale rozhodnutie súdu rešpektuje

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie Gianni Infantino nie je nadšený tím, že Michelovi Platinimu sa nepodarilo úplne zrušiť jeho dištanc v súvislosti s verejným účinkovaním vo futbale.

10.05.2016 11:55
Gianni Infantino, Michel Platini Foto: ,
Gianni Infantino (vľavo) a Michel Platini.
debata

Športový arbitrážny súd (CAS) Platinimu iba skrátil 6-ročný trest na 4 roky zákazu pôsobenia vo futbale a bývalý skvelý francúzsky reprezentant v dohľadnom čase zloží funkciu šéfa Európskej futbalovej únie. „Ako prezident FIFA som povinný rešpektovať rozhodnutie CAS, o tom nemôže byť pochýb. Po ľudskej stránke som však veľmi smutný z tohto verdiktu. S Michelom som pracoval v ostatných deviatich rokoch v štruktúrach UEFA, sedem z nich ako generálny sekretár. Spolu sa nám podarilo urobiť veľa dobrých vecí. Tieto pozitívne spomienky si chcem čo najdlhšie uchovať,“ povedal Infantino, ktorý sa v Mexico City pripravuje na svoj prvý kongres vo funkcii šéfa FIFA.

Šesťdesiatročný Platini pôvodne chcel vo februári kandidovať aj na prezidentský post vo FIFA, ktorý po Seppovi Blatterovi prevzal práve bývalý generálny sekretár UEFA Infantino. Nemohol však pre uložený trest pre netransparentné vyplatenie dvoch miliónov švajčiarskych frankov od Seppa Blattera ešte v roku 2011. Etická komisia FIFA to klasifikovala ako konflikt záujmov a nelojálnosť, obom protagonistom uložila vlani v októbri dištanc na 8 rokov. Odvolacia komisia skrátila vo februári suspendáciu na 6 rokov a CAS teraz na 4 roky.

Platini však zďaleka nedosiahol svoje a z rozhodnutia arbitrážneho súdu je sklamaný. Verdikt označil za hlbokú nespravodlivosť a upozornil: „Rozhodnutie mi okrem iného – akoby náhodou – znemožní kandidovať v najbližších voľbách prezidenta FIFA.“ Spomenutý akt je naplánovaný na máj 2019. Platiniho mandát v UEFA mal platnosť do marca 2019. Francúz skonštatoval, že odchod z UEFA mu uvoľní ruky na podanie odvolania k švajčiarskemu civilnému súdu, aby u ďalšej inštancie mohol brániť svoju integritu.

Dvaja niekdajší najvplyvnejší muži futbalového hnutia stále popierajú akékoľvek pochybenie. Tvrdia, že na doplatok za Platiniho poradenské služby Blatterovi z rokov 1999 – 2002 mali ústnu dohodu. Platini bol pre kauzu nútený zastaviť svoju kampaň vo voľbách prezidenta FIFA a dodatočne chcel očistiť svoje meno napríklad z dôvodu, aby mohol byť 10. júna na otvorení majstrovstiev Európy v rodnom Francúzsku. Keď sa kontinentálny šampionát predtým naposledy konal v krajine galského kohúta, Platini ako kapitán v roku 1984 doviedol mužstvo k titulu.

Prezidentom UEFA sa stal v roku 2007. Exekutíva UEFA zasadne budúci týždeň vo švajčiarskom Bazileji pri príležitosti miestneho finále Európskej ligy 2015/2016 medzi FC Sevilla a FC Liverpool, aby sa zaoberala vzniknutou situáciou. Voľby nového šéfa organizácie sa pravdepodobne uskutočnia v polovici septembra v gréckych Aténach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Platini #Gianni Infantino #Športový arbitrážny súd