Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Platiniho posledná šanca, CAS začal riešiť jeho odvolanie

Suspendovaný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini sa v piatok dostavil na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne, ktorý rieši jeho odvolanie proti šesťročnému dištancu za konflikt záujmov.

29.04.2016 13:16
Michel Platini Foto: ,
Michel Platini.
debata

Francúz dorazil na pojednávanie o 8.00 h, s novinármi odmietol komunikovať. Očakáva sa, že vypovedať bude najmenej osem hodín, rozhodnutie by malo padnúť ešte pred budúcotýždňovým kongresom UEFA, ktorý sa v utorok začne v Budapešti.

„Dúfame, že to bude začiatkom nasledujúceho týždňa, možno o niečo neskôr. Tribunál berie do úvahy záujmy zainteresovaných strán,“ povedal generálny sekretár CAS Matthieu Reeb. FIFA na lavicu svedkov predvolala aj Seppa Blattera, ktorý v roku 2011 ako prezident organizácie schválil netransparentné vyplatenie dvoch miliónov švajčiarskych frankov Platinimu. Etická komisia FIFA to klasifikovala ako konflikt záujmov a nelojálnosť, obom protagonistom uložila trest zákazu vykonávať akúkoľvek s futbalom spojenú funkciu na osem rokov.

Odvolacia komisia napokon dištanc skrátila na šesť rokov, Platini aj Blatter sa následne odvolali na CAS. Dvaja niekdajší najvplyvnejší muži futbalového hnutia stále popierajú akékoľvek pochybenie. Tvrdia, že na doplatok za Platiniho poradenské služby Blatterovi v rokoch 1999 až 2002 mali ústnu dohodu. Blatterov prípad bude neskôr riešiť iný tribunál CAS.

Platini bol pre kauzu nútený zastaviť kampaň vo voľbách prezidenta FIFA, dodatočne chce očistiť svoje meno, aby mohol byť 10. júna pri otvorení majstrovstiev Európy v rodnom Francúzsku. V prípade, že neuspeje, UEFA si pravdepodobne ešte v júni v Paríži počas šampionátu zvolí nového lídra.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Michel Platini #čas