Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za tragédiu v Hillsborough môže polícia

Úmrtie takmer stovky futbalových fanúšikov pri tlačenici na štadióne Hillsborough v roku 1989 v Sheffielde na severe Anglicka nebolo nehodou či dôsledkom správania divákov, ale dôsledkom policajnej nedbanlivosti.

26.04.2016 15:00
Hillsborough Foto:
Tragédia na štadióne Hillsborough v Sheffielde.
debata

S odvolaním sa na výsledky vyšetrovania to dnes uviedla súdna porota vo Warringtone.

Pri semifinále Anglického pohára medzi Liverpoolom a Nottinghamom 15. apríla 1989 zahynulo v preplnenom sektore Liverpoolu 96 fanúšikov. Ďalších 766 ľudí bolo zranených. Ide o najväčšie nešťastie v dejinách britského športu.

Tlačenica na Hillsborough si vyžiadala takmer... Foto: archív
Hillsborough Tlačenica na Hillsborough si vyžiadala takmer sto obetí.

Veliteľ polície na štadióne sa vo svojej činnosti dopustil „veľkej nedbanlivosti“ a k nebezpečnej situácii pre divákov pri zápase prispeli aj ďalšie chyby polície, rozhodla porota. Správanie fanúšikov Liverpoolu podľa nej k tragédii neprispelo.

Záver poroty, že išlo o zabitie z nedbanlivosti, privítali podľa BBC príbuzní vtedajších obetí s veľkou radosťou. V spoločnom vyhlásení uviedli, že závery poroty úplne potvrdzujú ich dlhý boj za spravodlivosť.

Tragédia v Hillsborough.

Nové prešetrenie udalostí nariadil v decembri 2012 najvyšší súd po dlhoročných protestoch príbuzných obetí, ktorí nesúhlasili s tým, že išlo o nešťastnú náhodu a že na vine je aj správanie niektorých fanúšikov. Podľa nich mohla za tragédiu pochybenia v policajnom zaistenie bezpečnosti na štadióne.

Rovnako sa podľa niektorých odborníkov ukázalo, že zlyhali aj záchranári a v čase, keď umierali ľudia, dochádzalo k zbytočným zdržaniam. Z obetí vraj mohlo byť 41 osôb pri včasnej pomoci zachránených.

Britská vládla sa pozostalým predvlani ospravedlnila.

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #futbal #Hillsborough