Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Domáci Brazílčania si na OH zahrajú aj proti Iračanom a Dánom

Domáci reprezentanti Brazílie budú na augustových olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro čeliť v základnej A-skupine futbalového turnaja reprezentačným výberom JAR, Iraku a Dánska.

14.04.2016 16:06
futbal, futbalová lopta, futbalová bránka,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Štvrtkový žreb na štadióne Maracana v Riu rozhodol aj o tom, že obhajcovia prvenstva Mexičania sa predstavia v C-skupine spoločne s národnými mužstvami Fidži, Kórejskej republiky a Nemecka.

Riaditeľovi súťaží pod hlavičkou Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Colinovi Smithovi počas žrebu asistovali dvaja bývalí reprezentanti „kanárikov“ – bronzový medailista z OH 2008 v Pekingu Ronaldinho a strieborná z OH 2004 v Aténach A­line.

V rámci šestnásťčlenného mužského turnaja do štvrťfinále postúpia po dva najlepšie tímy z každej zo štyroch základných skupín. Formát turnaja žien s dvanástimi účastníkmi je odlišný v tom, že do štvrťfinále preniknú aj dve najlepšie družstvá z tretích priečok.

Mužská reprezentácia hostiteľskej krajiny mala pri žrebe istú pozíciu prvého tímu v A-skupine, ženský výber Brazílie zase v E-skupine, obe národné družstvá „kanárikov“ boli v prvom koši. Rozdelenie do košov pre mužský turnaj určili výsledky z ostatných piatich olympijských hier; bonus získali tímy, ktoré sú úradujúcimi kontinentálnymi šampiónmi v príslušnej vekovej kategórii. Nasadenie u žien určilo poradie v marcovom rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Pre žreb oboch turnajov platilo, že v jednej skupine sa nemôžu stretnúť tímy z rovnakej kontinentálnej konfederácie.

Na olympijskom turnaji štartujú reprezentačné výbery do 23 rokov, traja hráči z každého tímu nemusia spĺňať túto podmienku a môžu byť starší. Na ostatných OH 2012 v Londýne triumfovali Mexičania a Američanky.

Žreb základných skupín futbalového turnaja mužov
A-skupina: Brazília, JAR, Irak, Dánsko
B-skupina: Švédsko, Kolumbia, Nigéria, Japonsko
C-skupina: Fidži, Kórejská republika, Mexiko, Nemecko
D-skupina: Honduras, Alžírsko, Portugalsko, Argentína

Žreb základných skupín futbalového turnaja žien
E-skupina: Brazília, Čína, Švédsko, JAR
F-skupina: Kanada, Austrália, Zimbabwe, Nemecko
G-skupina: USA, Nový Zéland, Francúzsko, Kolumbia

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #brazílska futbalová reprezentácia