Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Totálneho futbalistu milovali v Ajaxe i Barcelone

Aký bol geniálny futbalista, taký bol aj tuhý fajčiar. Cigaretky na dva ťahy sa nevedel dlho vzdať, aj na lavičke počas zápasu, kým to bolo ešte možné, dokázal zlikvidovať celú krabičku.

26.03.2016 09:24
debata
Johan Cruyff. Foto: SITA/AP
Johan Cruyff Johan Cruyff.

Táto neresť ho držala dokonca aj v čase jeho hviezdnej kariéry. Až po dvojnásobnom bajpase srdca na začiatku deväťdesiatych rokov vraj prestal fajčiť. Holandský futbalový velikán Johan Cruyff vo štvrtok 24. marca zomrel vo veku 68 rokov. Príčinou smrti bola rakovina pľúc.

Ešte pred niekoľkými týždňami bol Cruyff, ktorého futbalová kariéra bola spojená najmä s Ajaxom Amsterdam a FC Barcelona, optimistom. „Mám pocit, že v boji s rakovinou vediem po prvom polčase 2:0. Zápas síce ešte pokračuje, ale som si istý, že sa skončí mojím víťazstvom,“ vravel optimisticky trojnásobný držiteľ Zlatej lopty na začiatku februára.

Víťaznú, silnú náturu, povesť bojovníka si vybudoval na futbalovom ihrisku. Tam sa len málokedy stávalo, že odchádzal z neho so sklonenou hlavou. Toto bol však už boj nad jeho sily…

V dlhej kariére narazil niekoľkokrát aj na slovenský a v jeho aktívnej ére ešte československý futbal. A nebol vždy úspešný. Legendárny je semifinálový súboj Ajaxu Amsterdam so Spartakom Trnava v Európskom pohári majstrov (1968/1969). V prvom stretnutí skvele dirigoval svoje mužstvo, ktoré vyhralo 3:0 a zdalo sa, že o postupujúcom nebude nijakých pochýb.

V trnavskej odvete v apríli 1969 však domáci Spartak nepustil Holanďanov k slovu, vyhral 2:0 po celozápasovej prevahe, keď zahodil množstvo šancí. Cruyff nedokázal pomôcť svojim spoluhráčom, pretože sa zranil a už v prvom polčase odstúpil. Favorit so šťastím postúpil do finále, ale v ňom ešte netriumfoval, podľahol AC Miláno. V najprestížnejšej klubovej súťaži však prišli jeho chvíle už o dva roky, keď postupne tri razy za sebou získal prestížnu trofej.

V tom čase Ajax pod vedením trénera Rinusa Michelsa a so svojím nenapodobiteľným lídrom Cruyffom dominoval v európskom i svetovom futbale skvelým ofenzívnym poňatím hry. Rodák z Amsterdamu bol prototypom modernej hry, „totálnym“ futbalistom. Bol hlavným protagonistom takzvaného totálneho futbalu, ktorý vo svete zásluhou Holanďanov letel.

Cruyffovi tesne unikli len najväčšie triumfy s reprezentáciou. Najprv v roku 1974 holandský tím podľahol vo finále majstrovstiev sveta po veľkom boji domácemu Nemecku (1:2), hoci od 2. minúty viedol. O dva roky kapitánovi oranjes skrížili nečakane plány československí futbalisti, ktorí ich senzačne vyradili v semifinále majstrovstiev Európy v Záhrebe. Vo veľkej dráme, ktorá sa rozhodla až v predĺžení, sa rozplynul Cruyffov sen o veľkom titule v národnom drese. Jeho tím sa musel uspokojiť s bronzom.

V tom čase už pôsobil vo svojom druhom domove, ktorým sa stala Barcelona. Ajax ho predal na Nou Camp vtedy za rekordnú sumu, bezmála milión libier. Päť rokov hrával v drese slávneho klubu a neskôr ho viedol aj ako tréner dlhých osem rokov. S katalánskou metropolou sa lúčil v roku 1996. Štyri roky predtým priviedol mužstvo k historicky prvému triumfu v EPM, terajšej Lige majstrov, získal s ním štyri španielske tituly. Svojou futbalovou filozofiou a prístupom položil základy úspešnej éry klubu.

S hráčskou kariérou sa lúčil dva razy. Prvýkrát v roku 1978, ale potom si opäť obul kopačky a odišiel do USA propagovať futbal. Na staré kolená sa vrátil ešte aj do Holandska a v rivalovi Ajaxu – Feyonoorde Rotterdam – vybojoval jubilejný desiaty titul hráčskej kariéry (okrem toho ich získal 8 s Ajaxom a 1 s Barcelonou). V roku 1984 sa druhý raz rozlúčil s aktívnym futbalom a potom už pôsobil len ako tréner. Bol rovnako úspešný. V Ajaxe a Barcelone vybojoval so svojimi zverencami dovedna štrnásť trofejí.

V Amsterdame chcú po legende pomenovať najväčší štadión v krajine. Úctu mu včera vzdávali mnohé veľké osobnosti najpopulárnejšej hry. „Budeme ťa navždy milovať, Johan,“ odkázali Cruyffovi do futbalového neba z Barcelony.

debata chyba
Viac na túto tému: #Johan Cruyff