Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bero berie už účasť medzi najlepšími

Dvadsaťročný Matúš Bero je v kurze. Vedie tabuľku strelcov najvyššej súťaže (14 gólov), je oporou reprezentačného výberu do 21 rokov, tréner Ján Kozák tvrdí, že ho chce vyskúšať aj v áčku. Stredopoliar AS Trenčín je zainteresovaný vo všetkých prestížnych anketách uplynulého roka.

23.03.2016 08:00
bero, trenčín, senica, kalabiška Foto: ,
Zľava: Matúš Bero z Trenčína prenasledovaný Seničanom Janom Kalabiškom.
debata

V hlavnej, o najlepšieho futbalistu 2015, získal premiérových osem bodov a vyniesli ho na 14. miesto, v Cene Petra Dubovského je medzi troma kandidátmi na zisk trofeje. Jedno víťazstvo si už vybojoval – spolu s Viktorom Pečovským sa delí o prvé miesto v ankete o najlepšieho hráča Fortuna liga 2015.

Cena Petra Dubovského má už svoju prestíž, získali ju viacerí poprední slovenskí futbalisti. Ako vidíte vaše šance?
Neviem to posúdiť. Mám dvoch silných súperov, takže pre mňa je česť, že som v ich spoločnosti.

Ako vnímate ďalších kandidátov?
Ondrej Duda obhajuje trofej, je to výborný futbalista, ktorý sa presadil v silnom klube. Teší ma, keď sa mu darí, držím mu palce. Stano Lobotka je môj bývalý spoluhráč z Trenčína, veselý chlapec, dobrý futbalista i kamarát.

Budete v nedeľu na slávnostnom vyhlásení prežívať napätie?
Už pred rokom som ho zažil ako nezainteresovaný divák v hľadisku, bolo to príjemné. Verím, že teraz to nebude iné a užijem si to, či vyhrám alebo nie.

Jednu anketu ste už vyhrali – ste najlepším hráčom ligy. Ako ste prijali toto rozhodnutie odborníkov?
Veľmi ma potešilo, pokladám ho za doteraz svoj najväčší osobný úspech. Znamená pre mňa veľkú motiváciu do ďalšej práce.

O výhru sa delíte s Viktorom Pečovským, medzi vami je vyše desaťročný vekový rozdiel. Ako hodnotíte vášho žilinského súpera?
Rád proti nemu hrám, vždy je šanca, že sa od neho niečo naučím. Je aj jediným hráčom z ligy v najsilnejšej desiatke, to hovorí za všetko. Ja som získal v hlavnej ankete len svoje prvé body, som spokojný, že som sa ocitol medzi najlepšími slovenskými futbalistami.

Ako druhý najlepší hráč z domácej ligy. V zime ste ju takmer opustili, nakoniec váš prestup padol. Neľutujete?
Neľutujem, som stále mladý hráč, ktorý sa má čo učiť. Ak ten krok bude mať prísť, tak príde.

V uplynulom kole ste strelili v štvrtom ligovom zápase za sebou gól. Čomu vďačíte za svoju aktuálnu streleckú formu?
Na tréningoch tvrdo pracujem na zakončení. Aj v minulosti som mával dosť šancí, ale nevyužíval som ich. Preto som zapracoval na tom, aby som sa zlepšil. Prejavilo sa to, verím, že budem takto pokračovať.

Ste lídrom streleckej súťaže. Vy sám sa však za typického zakončovateľa nepovažujete…
Je to tak, môj post je v strede poľa. Čakajú sa odo mňa skôr prihrávky. Góly ma tešia, pomáhajú mužstvu, to je najdôležitejšie.

Trenčín prehral v prvom jarnom kole so Slovanom, ale odvtedy už opäť pravidelne vyhráva. Vydržíte na tejto vlne až do konca súťaže?
Bol by som rád, ale my sa nepozeráme príliš dopredu, ideme od zápasu k zápasu. Chceme ich vyhrávať, ale zároveň platí, že každý bude pre nás mimoriadne náročný. Každý súper sa na nás chce vytiahnuť.

Je psychicky náročné ísť do každého zápasu s tým, že si zaváhanie nemôžete dovoliť a musíte vyhrať?
Nechceme si to takto pripúšťať. Pre nás je prirodzené, že túžime vždy zvíťaziť a je úplne jedno, kde sa práve v tabuľke nachádzame.

Opäť ste sa od Slovana odpútali. Je už deväťbodový náskok dostatočný?
Neviem, do konca súťaže je ešte ďaleko, nevidím natoľko dopredu. Na tabuľku sa príliš nepozerám. A ani na súperov, tréneri nás vedú k tomu, že rozhodujúci je náš výkon.

Čo rozhodne v záverečnej časti súťaže?
Najdôležitejšie sú víťazstvá v ťažkých zápasoch. Sú situácie, keď sa musí mužstvo zomknúť a rozhodnúť stretnutie tímovosťou. Len silný tím dosahuje vo futbale úspechy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #Cena Petra Dubovského #Matúš Bero #Futbalista roka 2015