Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj šesť rokov je veľa. Platini sa opäť odvolal

Suspendovaný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini sa odvolal proti svojmu šesťročnému dištancu od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na Športovom arbitrážnom súde (CAS) v Lausanne.

02.03.2016 11:53 , aktualizované: 13:24
Michel Platini Foto: ,
Michel Platini.
debata

Šesťdesiatročný Francúz požiadal o úplné zrušenie trestu, ktorý mu minulú stredu odvolacia komisia FIFA znížila z ôsmich na šesť rokov. CAS neinformoval, či etická komisia FIFA podala žiadosť o predĺženie suspendácie. Zatiaľ nestanovili termín vypočúvania, čo naznačuje, že Platini sa nesnaží o zrýchlené konanie.

Platini v decembri pôvodne dostal dištanc na osem rokov od etickej komisie FIFA spoločne s už bývalým šéfom riadiacej organizácie svetového futbalu Seppom Blatterom za Švajčiarom schválené netransparentné vyplatenie dvoch miliónov CHF prvému menovanému v roku 2011. Proti svojmu trestu na šesť rokov sa na CAS hotuje odvolať aj Blatter. Tomu tiež minulý týždeň odvolacia komisia FIFA znížila dištanc z ôsmich na šesť rokov. Obaja muži stále popierajú akékoľvek pochybenie. „Verdikt je politickým rozhodnutím administratívy FIFA. Stal som sa obeťou systému, ktorého jediným cieľom bolo znemožniť mi kandidatúru v prezidentských voľbách FIFA. V prípade víťazstva by som totiž spochybnil niektoré záujmy,“ vyhlásil niekdajší francúzsky reprezentant.

Platiniho s Blatterom suspendovali pre konflikt záujmov. Tí však tvrdia, že na doplatok za Platiniho poradenské služby Blatterovi v rokoch 1999 až 2002 mali ústnu dohodu. Etickí žalobcovia FIFA pre nich chceli doživotné tresty, pokiaľ sa dokáže korupcia. Odvolacia komisia k miernejšiemu rozhodnutiu pristúpila s ohľadom na „služby, ktoré dvojica odviedla pre FIFA, UEFA a odvetvie ako také“.

Osem či šesť. Sankcie naďalej majú kritický dopad na funkcionársku kariéru donedávna dvoch najmocnejších mužov svetového futbalu. Platiniho mandát na čele kontinentálneho orgánu vyprší v roku 2019 a Blatter na budúci týždeň oslávi 80. narodeniny. UEFA voľby svojho nového lídra nevypíše až do uzavretia procesu na CAS. Ten potrvá mesiace. Únia pred piatkovým zasadnutím výkonného výboru v Nyone nemá pracujúceho prezidenta ani generálneho sekretára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Platini