Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Kto vyhral

Európa postavila do pozoru svet a udržala si rozhodujúci vplyv v najsilnejšej futbalovej organizácii, v ktorej sa točia ťažké milióny.

29.02.2016 07:00
Gianni Infantino Foto: ,
Gianni Infantino.
debata

Z deviatich šéfov FIFA bolo osem Európanov. Len na zopár rokov vo vyše storočnej histórii dostal do rúk opraty – Brazílčan. Teraz sa ich po Švajčiarovi Blatterovi ujal Švajčiar Infantino.

Napriek veľkej ofenzíve futbalu vo všetkých kútoch planéty, Európa stále zostáva lídrom, koncentruje na svojej pôde najväčšiu kvalitu i najviac peňazí, má najsilnejšie národné i nadnárodné súťaže a najbohatšie kluby. Logicky opäť triumfoval jej muž.

Blatter vlani suverénne vyhral voľby, už v čase, keď sa na organizáciu pod jeho vedením valila obrovská špina. UEFA nachystala na jeho flek nástupcu, geniálneho futbalistu, až keď bolo jasné, že potrestaný superfavorit Platini nemôže kandidovať, v poslednej chvíli vytiahla nový tromf.

Dovtedy pre širšiu futbalovú verejnosť neznámy chlapík sa tešil z jasného triumfu, akoby sa na ihrisku stretla Barcelona so Slovanom.

Infantino predstavuje novú generáciu funkcionárov, schopného, dynamického manažéra, bezmála o polovicu mladšieho ako jeho predchodca. Zároveň však hráča doteraz stojaceho za kulisami, trochu záhadného a pre mnohých aj nečitateľného. Sľubuje demokratickejšiu, férovejšiu organizáciu.

Opatrenia, ktoré kongres prijal, sú len na papieri. Zmena nebude jednoduchá, lebo posledné udalosti odhalili veľké trhliny chorej inštitúcie.

Futbal, našťastie, nerovná sa FIFA. Je fenomén, hra hier, poznajú ju všade na svete, žije si svojím životom. Nijaká kauza, ani zopár desiatok pochybných funkcionárov ho nezrazí na kolená.

Určite by si zaslúžil, aby mu strešná organizácia v ďalších rokoch slúžila poctivejšie ako doteraz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gianni Infantino #Medzinárodná futbalová federácia FIFA