Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf žrebovania sa stal šéfom futbalu

Väčšina futbalového sveta pozitívne prijala zvolenie Gianniho Infantina na čelo Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA.

28.02.2016 20:22
Gianni Infantino Foto: ,
Gianni Infantino.
debata

Očakáva od nového prezidenta začiatok rozsiahlych reforiem, zvýšenie transparentnosti vo všetkých krokoch, najmä vo finančných otázkach, čo pomôže obnoviť jej dôveryhodnosť a prestíž.

Aj zdolaní protikandidáti naznačili ochotu spolupracovať a podporiť nového šéfa v reformnom programe, ktorý schválil kongres. Len Francúz Jérome Champagne, ktorý dostal v prezidentských voľbách najmenšiu podporu, neverí v pozitívnu zmenu. „Máme nové vedenie, ale futbalové problémy zostanú,“ vyhlásil.

Infantino, ktorý sa narodil talianskym rodičom vo Švajčiarsku, si za niekoľko týždňov, v ktorých viedol volebnú kampaň, dokázal na svoju stranu získať veľkú časť futbalového sveta, čo svedčí o jeho schopnosti komunikovať, osloviť ľudí. To sa mu podarilo aj v jeho emotívnom prejave na mimoriadnom kongrese.

Vyštudovaný právnik, ktorý hovorí šiestimi svetovými jazykmi, nie je určite takou výraznou osobnosťou, akou bol jeho šéf na čele UEFA Platini. Alebo jeho predchodca, autoritatívny Blatter, hoci sotva si niekto môže želať, aby pokračoval v jeho politike posledných rokov. Chvíľu potrvá, kým si 45-ročný Infantino vybuduje silnú pozíciu a získa autoritu. To sa mu môže podariť len konkrétnymi krokmi, lebo doteraz padali iba pekné predsavzatia a sľuby. Vyzval na spoluprácu a zjednotenie.

„Chcem stavať mosty, nie múry,“ naznačil, o čo sa bude usilovať. Čiastočná opatrnosť, ktorá sa objavuje v súvislosti s jeho osobou, vyplýva najmä z toho, že doteraz bol málo známy, nedá sa presne odhadnúť, čo všetko sa dá od neho očakávať. Pracoval ako špičkový úradník na UEFA, viac ako šesť rokov pôsobil vo funkcii generálneho sekretára ako pravá ruka Michela Platiniho. Španielske médiá pripomenuli, že verejnosť si ho mohla všimnúť v televíznych prenosoch ako šéfa žrebovania najmä Ligy majstrov. „Infantino – od žrebovacích loptičiek až na trón,“ oznamoval jeho volebný triumf El País.

Korupčná aféra, do ktorej bola namočená väčšina členov bývalého výkonného výboru FIFA, nielenže výrazne oslabila prestíž organizácie, ale priniesla aj finančné problémy. Keďže UEFA dosahovala v poslednom čase podstatne lepšie ekonomické výsledky aj vďaka Infantinovi, členovia FIFA veria, že prinesie pozitívny obrat. Vo svojom programe zdôraznil, že chce zvýšiť príjmy FIFA, získať nových sponzorov, viac podporovať mládežnícky futbal a organizovanie turnajov.

Slovenský člen výkonného výboru UEFA František Laurinec pozná Infantina z osobných skúseností a spolupráce. Podľa neho má dobrý prehľad vo svetovom futbale. „Ako schopný manažér, ktorý to už viackrát dokázal, by mohol vniesť poriadok a systém do problematických oblastí vo fungovaní FIFA,“ poznamenal.

Zároveň verí, že Infantinovi sa podarí obnoviť dôveru vo FIFA. „Myslím si, že jej imidž je najmä v médiách teraz horší ako v skutočnosti. Napriek všetkým problémom má svoju silu a nepredstavuje organizáciu, ktorá by bola nereformovateľná a nemôže ďalej dobre fungovať,“ domnieva sa Laurinec.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gianni Infantino #Medzinárodná futbalová federácia FIFA