Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Platiniho nástupca si verí. Afrika je moja, odkazuje

Skúsený futbalový manažér a právnik, člen kráľovskej rodiny, bývalý väzeň, minister, princ či diplomat. Jeden z piatich kandidátov - ak nenastane patová situácia - sa v piatok posadí do voľného kresla najmocnejšieho muža svetového futbalu.

26.02.2016 11:00
Gianni Infantino Foto: ,
Gianni Infantino.
debata

Sedemnásť rokov na nej sedel Sepp Blatter, šéfoval Medzinárodnej futbalovej federácii od roku 1998. A chcel ešte aj naďalej, ale jeho ambície zničila veľká korupčná vlna, ktorá zasiahla jednu z najsilnejších svetových organizácií.

Blatter síce minuloročné májové voľby jasne vyhral, ale štyri dni po svojom piatom znovuzvolení nečakane rezignoval a oznámil, že vo funkcii skončí. Čaká teraz na svojho nástupcu, ale pred voľbami už oznámil, že nepodporuje ani jedného z nich.

Čoskoro osemdesiatročný funkcionár sám spadol do korupčných sietí za netransparentnú platbu bývalému spolupracovníkovi, prezidentovi Európskej futbalovej únie Michelovi Platinimu, vo výške dvoch miliónov švajčiarskych frankov z roku 2011. Francúz ich mal dostať za prácu poradcu v rokoch 1999 až 2000, ale neexistuje o tom nijaký doklad. Blattera vlani 8. októbra zbavili funkcie, ktorej sa už predtým vzdal.

Záhadná platba zlomila väzy aj legendárnemu futbalistovi Michelovi Platinimu, ktorému spolu s Blatterom vymerala etická komisia FIFA osemročný trest zákazu akejkoľvek futbalovej činnosti. Odvolacia komisia im túto taxu v stredu znížila na šesť rokov. Platini verí, že ho zbaví viny Športový arbitrážny súd, na ktorý sa odvoláva. Dnešné voľby už donedávna hlavný favorit nestihol, ale jeho štafetu prevzal generálny sekretár UEFA, Platiniho pravá ruka, Gianni Infantino.

Ten na poslednú chvíľu dostal absolútnu podporu vedenia UEFA i jeho členských krajín a rýchlo sa ujal po Platinim aj úlohy favorita. Európa nechce stratiť rozhodujúci vplyv, ktorý doteraz mala vo FIFA. Infantino sa netajil, že stále počúva rady svojho šéfa. „Je vylúčený zo všetkých aktivít, ale to neznamená, že ma zakázané debatovať s ľuďmi. Zhovárame sa,“ potvrdil Infantino.

Nielen on, ale aj ostatní usilovne lietali po svete a získavali hlasy členských krajín. Kandidát UEFA ráta okrem hlasov krajín starého kontinentu aj s podporou štátov Strednej a Južnej Ameriky. Volebný boj sa však podľa všetkého rozhodne na čiernom kontinente. Afrika býva kľúčom k úspechu, disponuje najvyšším počtom hlasov – dovedna 54 (Európa o jeden menej).

„Afrika bude mojím tromfom. Získam tam väčšinu,“ verí si Infantino. O africké hlasy sa však uchádza aj Infantinov najväčší súper, člen kráľovskej bahrajnskej rodiny Salman bin Ibrahím Al Chalífa, oficiálne mu vyjadrili podporu výkonné výbory africkej i ázijskej konfederácie. Tretí najsilnejší hráčom dnešných volieb je Ázia (47), podľa všetkého však nie je jednotná, hoci viacerí predstavitelia vyzývali na podporu Salmana, priazeň sa delí prinajmenšom na neho i jordanského princa Aliho. V tejto situácii môžu zohrať dôležitú úlohu aj hlasy najmenšej a futbalovo najslabšej Oceánie. Je ich 11 a zatiaľ nie je jasné, na koho stranu sa malé zväzy priklonia.

Princ Ali má síce výhodu, že pred necelým rokom sa už vo voľbách postavil proti Blatterovi, lenže jasne prehral (73:133) a v tomto prípade ho podržala aj Európa. Ak by Salman dnes nezískal dostatočnú podporu na víťazstvo, nedá sa vylúčiť, že svojim voličom odporučí, aby sa pridali na stranu Infantina. Pre túto prognózu hovorí aj fakt, že ešte vlani podporoval práve kandidatúru Michela Platiniho.

Na voľbách sa nezúčastnia Kuvajt ani Indonézia. Tieto dve krajiny majú pozastavené členstvo po vládnych zásahoch do futbalovej nezávislosti, ich prípadmi sa bude zaoberať až nasledujúci riadny kongres FIFA 13. mája v Mexico City. Na úspech v prvom kole potrebuje víťaz dvojtretinový počet – 138 hlasov. V každom z nasledujúcich kôl sa prezidentom stane kandidát s nadpolovičnou väčšinou – 104 hlasov.

Kandidáti na post prezidenta FIFA

Gianni Infantino (45)
Právnik a manažér, ktorý má taliansky i švajčiarsky pas, ovláda päť svetových jazykov. Pôsobil za 15 rokov na viacerých futbalových postoch, viedol právne i licenčné oddelenie UEFA, šesť rokov je generálny sekretár UEFA a blízky spolupracovník Platiniho. Až keď Francúz stratil šancu kandidovať, prihlásil sa do boja o kreslo a zaradil sa hneď medzi najväčších favoritov.
Volebná šanca: 35 percent

Salman bin Ibrahím Al Chalífa (50)
Skúsený funkcionár z Bahrajnu viedol najskôr zväz vo svojej krajine, teraz tretí rok stojí na čele ázijskej konfederácie. Z kandidátov má aktuálne najvyšší futbalový post, je aj členom výkonného výboru FIFA (od roku 2013). Považuje sa za jedného z favoritov volieb. Člen bahrajnskej kráľovskej rodiny patrí medzi najvplyvnejších ázijských funkcionárov nielen na futbalovom poli.
Volebná šanca: 30 percent

Alí bin Al-Husejn (40)
Jordánsky princ je najmladším kandidátom, ale pohybuje sa vo futbale už bezmála štvrťstoročie. Má dosť skúseností, pôsobil vo výkonnom výbore FIFA a bol aj jeho viceprezident. Teraz vedie futbalový zväz vo svojej krajine. Založil Západoázijskú futbalovú federáciu, ktorej aj šéfuje. Už vlani v máji bol jediným Blatterovým protikandidátom, ale v boji o kreslo šéfa FIFA prehral.
Volebná šanca: 18 percent

Jérome Champagne (57)
Parížsky rodák, niekdajší diplomat pracoval viac ako desať rokov vo vedení FIFA, zastával pod Blatterovým vedením viaceré funkcie, mnohí ho považovali za pravú ruku prezidenta, ale pred MS 2010 sa stiahol. Potom pôsobil ako futbalový konzultant v regiónoch ako Kosovo, Palestína či Izrael a stále pomáha menším zväzom. Chcel kandidovať už vlani, ale nenašiel podporu.
Volebná šanca: 12 percent

Tokyo Sexwale (62)
Juhoafričan je najstarší kandidát a má najmenej futbalových skúseností, v tejto spoločnosti je považovaný za outsidera. Obchodník, podnikateľ a bývalý väzeň z obdobia apartheidu, sa vo väzení na Robben Islande spriatelil s budúcim prezidentom krajiny Nelsonom Mandelom, dlho sa venoval politickej kariére, štyri roky bol aj ministrom výstavby (2009 – 20013).
Volebná šanca: 5 percent

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby prezidenta FIFA #Medzinárodná futbalová federácia FIFA