Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Platini by voľby jasne vyhral, teraz je favoritom Infantino, vraví Laurinec

V Zürichu sa schádzajú delegáti na mimoriadny kongres Medzinárodnej futbalovej federácie, ktorý rozhodne o novom šéfovi organizácie.

25.02.2016 09:00
František Laurinec Foto:
Bývalý prezident SFZ František Laurinec.
debata

V zákulisí veľkého futbalu sa pohybuje aj Slovák, popredný funkcionár a člen výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA) František Laurinec.

Už zajtra sa uskutoční dlho očakávaná voľba prezidenta FIFA. Máte svojho favorita?
Samozrejme, mám. Vo výkonnom výbere UEFA sme jasne podporili kandidatúru Gianniho Infantina a vzápätí dostal aj podporu európskych zväzov.

Ako vidíte jeho šance?
Som optimista a verím, že vyhrá. Aj preto, že z piatich kandidátov, ktorí idú do tejto súťaže, má najväčší prehľad vo svetovom futbale. Ako schopný manažér, ktorý to už viackrát dokázal, by mohol byť pravým človekom, ktorý by vniesol poriadok a systém do problematických oblastí vo fungovaní FIFA.

Bol spolupracovníkom doterajšieho šéfa UEFA Michela Platiniho. Myslíte si, že by mu to mohlo viac pomôcť alebo uškodiť?
Platini si ho vybral pred šiestimi rokmi za generálneho sekretára, to je známy fakt. Aj to, že úzko spolupracovali. Tieto vzťahy nik nepopiera. Nepredpokladám, že by mohli mať nejaký negatívny dopad v súvislosti s jeho kandidatúrou.

Už je jasné, že o novom šéfovi svetového futbalu rozhodne 207 hlasov…
Indonézia a Kuvajt majú pozastavené členstvo vo FIFA, dôvodom je najmä opakované zasahovanie štátu do futbalu, obe krajiny už boli na tieto problémy v minulosti upozornené. Namiesto 209 bude hlasovať len 207 delegátov, to je dôležitá informácia.

Myslíte si, že voľby budú také dramatické, že hlas či dva môžu rozhodnúť?
To sa môže stať v každých voľbách. Neviem, či to bude také tesné aj teraz, ale o každý hlas sa – v dobrom zmysle slova – aj teraz tvrdo bojuje. Platí, že každý hlas má tu istú hodnotu – či je z Kuvajtu alebo Nemecka či Ruska.

Poznáte všetkých piatich kandidátov osobne?
Poznám, samozrejme, najlepšie Infantina, ale z osobných stretnutí aj princa Aliho a Champagneho. Šejka Salmana a pána Sexwaleho osobne nepoznám.

Koho považujete za najväčšieho súpera kandidáta UEFA Infantina?
Sledoval som informácie najmä v svetových médiách, podľa prognóz, ktoré prevládajú, by to mal byť súboj medzi šejkom Salmanom a Infantinom.

Mohlo by sa rozhodnúť už v prvom kole?
V tejto aktuálnej situácii je to skôr vylúčené, nerátam s tým.

Už dnes sa uskutoční kongres UEFA. Aký je jeho program?
Ide o bežnú prax, že jednotlivé konfederácie mávajú pred kongresom FIFA svoje pracovné stretnutie. Musíme prebrať niektoré veci s národnými zväzmi na oficiálnejšej úrovni, ako je len pracovný seminár. Dôležité bude, aby sme sa dohodli, ako budeme postupovať na volebnom kongrese, musíme si stanoviť plán A i B.

Platini dostal trest – šesť rokov zákazu činnosti vo futbale. Kedy bude voliť UEFA jeho nástupcu? Môže k tomu dôjsť už dnes?
Určite nie. Na zasadnutí posledného výkonného výboru UEFA sme rozhodli – a podporili to aj členské zväzy – že voľba nového šéfa UEFA nebude dovtedy, kým sa právoplatne nerozhodne o vine či nevine Platiniho. Platini sa odvolal a obráti sa ešte aj na Športový arbitrážny súd v Lausanne. Dovtedy bude mať UEFA funkciu kolektívnej hlavy – bude ním výkonný výbor. Na verejnosti ju bude zastupovať viceprezident, Španiel Villar.

Ani vy ešte nepovažujete prípad Platini za uzavretý?
Samozrejme, nemôžem ho považovať za uzavretý, lebo o treste rozhodla len etická komisia FIFA, ktorá má také právomoci, aké má. Stále to považujem za určitý komplot voči Platinimu, najmä v súvislosti s aktuálnou voľbou šéfa FIFA. Predpokladám, že jeho šance na Športovom arbitrážnom súde sú reálnejšie.

Nijaké rozhodnutie však už nič nezmení na fakte, že na post prezidenta nebude môcť kandidovať…
Tento proces je nezvratný, aj keby zajtra voľba nebola úspešná. Proti Platinimu pracuje čas a navyše aj on sám už dávnejšie oznámil, že svoju kandidatúru sťahuje.

Pred vypuknutím aféry bol však favoritom volieb. Aké boli jeho šance?
Podľa mňa nemal reálneho protikandidáta. Aj súčasný kandidát, šejk Salman mu vyjadroval podporu. Myslím si, že Platini mohol vyhrať dokonca už v prvom kole.

Naznačili ste, že v piatok nemusí byť meno nového prezidenta známe. Aká reálna je táto možnosť?
Môže sa to stať. Predpokladá sa to aj v stanovách. V prvom kole sa rozhodne len vtedy, ak jeden z kandidátov získa dve tretiny hlasov, to nečakám. Ďalší vývoj je otvorený. V nasledujúcich kolách stačí nadpolovičná väčšina hlasov. Ak sa nerozhodne, vypadne vždy kandidát s najnižším počtom hlasov. Môže sa však stať, že kandidáti s najnižším počtom hlasov sa vzdajú a potom bude voľba dvojkolová. Ani vtedy sa nemusí rozhodnúť. Úspešný kandidát potrebuje nadpolovičnú väčšinu zo všetkých zaregistrovaných hlasov, teda z počtu 207. Tí, ktorí dali predtým svoje hlasy iným kandidátom, sa nemusia prikloniť ani k jednému finalistovi, opustia hlasovaciu miestnosť, nebudú hlasovať. Potom by musela FIFA zvolať nový kongres a voľby zopakovať. Taký vývoj však nepovažujem za reálny.

Myslíte si, že sa po voľbách môžu zmeniť organizátori najbližších šampionátov, o čom sa často hovorí?
Myslím si, že nie. Najmä v prípade Ruska to skoro vylučujem, šampionát bude už o dva roky. To sú skôr len mediálne hry. Osobne si myslím, že imidž FIFA je najmä v médiách teraz horší, aký ho táto organizácia v skutočnosti má. FIFA má napriek všetkým problémom svoju silu a nepredstavuje organizáciu, ktorá by bola nereformovateľná a nemôže ďalej fungovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #František Laurinec #prezident FIFA #Medzinárodná futbalová federácia FIFA