Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Legendy blahoželali legende. Všetci vedia, kto je Vengloš, vraví Pivarník

Bola to nevšedná udalosť. Sotva sa niekedy doteraz stalo, aby sa na jednom mieste v Bratislave stretlo toľko legiend československého a slovenského futbalu z viacerých generácií. Všetkých spájal jeden muž. Najlepší prišli zablahoželať najlepšiemu.

22.02.2016 11:00
Jozef Vengloš, Ján Pivarník Foto: ,
Jozefovi Venglošovi (vľavo) zagratuloval k jubileu aj Ján Pivarník, ktorý bol zverencom i asistentom trénera storočia.
debata (4)

Slovenský tréner storočia Jozef Vengloš, ktorý ako jediný kouč viedol bývalé československé mužstvo na dvoch svetových šampionátoch a patrí mu jasne prvé miesto v historickom rebríčku trénerov v počte stretnutí na lavičke československej reprezentácie (1. Vengloš 76, 2. Ježek 54), oslavuje osemdesiatku (narodený 18. februára 1936 v Ružomberku). S pomocou a podporou Fanklubu slovenskej futbalovej reprezentácie pozval na nedeľný obed svojich bývalých slávnych spoluhráčov a zverencov.

Zablahoželať mu prišlo deväť majstrov Európy z roku 1976, ktorých viedol spolu s Václavom Ježkom – Karol Dobiaš, Ján Pivarník, Jozef Čapkovič, Ján Švehlík, Zdeněk Nehoda, Antonín Panenka, Alexander Vencel, Pavol Michalík, Pavol Biroš. Nechýbal držiteľ bronzu z ME 1980 Jozef Barmoš, jeden z lídrov tímu z MS 1990 Ján Kocian, ďalší bývalí zverenci a spoluhráči zo Slovana Anton Urban, Jozef Adamec, Ján Čapkovič a ďalšie osobnosti.

Úspešný tréner prijímal mnohé slová uznania s vďakou ale aj skromnosťou. „Táto sláva mi nepatrí. To bola práca týchto vynikajúcich futbalistov, výnimočných borcov. Mali sme mužstvá, ktoré mali rešpekt aj v zahraničí, najlepšie tímy sa s nami radi stretávali a pozývali nás, lebo tieto stretnutia pomáhali aj im, mohli sa v nich takisto učiť,“ vysvetľoval jubilant.

Z Prahy dorazil strelec najslávnejšej jedenástky v histórii československého futbalu. Penalta Antonína Panenku dala bodku za zlatým triumfom v Belehrade. „Prišiel som rád, veľmi si vážim, že som mohol osobne pánovi trénerovi Venglošovi zaželať všetko najlepšie k jeho krásnemu jubileu. Mali sme obrovské šťastie, že sme v národnom mužstve zažili takú skvelú trénerskú dvojicu, akú utvoril on s Václavom Ježkom. Hodili sa k sebe futbalovo i povahovo,“ domnieva sa Panenka.

Výnimočný strelec Zdeněk Nehoda zažil s Venglošom dlhé obdobie v reprezentácii, pretože okrem ME 1976 patril k oporám mužstva aj na ME 1980 a potom na MS 1982. „Pán Vengloš bol pre mňa prvotriedny futbalový odborník. Zároveň mal krásny prístup k hráčom. Bol čestný a férový. Mne ako hráčovi veľmi pomohol, radil mi, stal som sa pod jeho vedením kapitánom reprezentačného tímu. Vážim si, že naša spolupráca postupne prerástla v priateľstvo. Sme stále v kontakte, občas si zavoláme.“

Špeciálny vzťah k svojmu trénerovi má Ján Pivarník. Okrem reprezentácie ho totiž viedol aj vo VSS Košice, ktoré skončili na druhom mieste v československej lige a potom v Slovane Bratislava, kde vybojovali dva tituly majstra ČSSR. Pivarník mal aj šťastie, že si ho neskôr vybral Vengloš za asistenta v Sportingu Lisabon. Veľa sa od neho učil. „To všetko si veľmi cením. Spolupráca s ním mi veľmi pomohla, ako tréner som sa hrdil tým, že som mohol byť jeho spolupracovníkom a otváralo mi to dvere aj v zahraničí.“

Spomína na zaujímavý moment. „Väčšina trénerov, ktorých som zažil, vždy vravela: škola alebo futbal. Jediný on nás viedol k tomu, že popri futbale máme aj študovať, že obe veci sa dajú skĺbiť, že idú dokopy. V Slovane v tom čase pôsobilo pätnásť hráčov, ktorí mali vysokoškolské vzdelanie. Myslel často aj za nás, viedol nás k tomu, aby sme uvažovali, čo budeme robiť, keď raz skončíme s futbalom. Bol intelektuálny tréner, ktorý vedel, že aj jemu sa bude lepšie spolupracovať s hráčmi, ktorí študujú.“

Pivarník väčšinu trénerskej kariéry prežil v arabskom svete. „Cestoval som s tímami po celom svete, hrali sme v Ázii i Afrike, všade kam sme prišli, vedeli, kto je Joe Vengloš. Urobil v cudzine dobré meno nášmu futbalu,“ pripomenul Ján Pivarník.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Vengloš #Ján Pivarník #Antonín Panenka #Zdeněk Nehoda