Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci dostanú dve poschodia hotela. Pred ME príde silný súper

Pracovná skupina Slovenského futbalového zväzu navštívila minulý týždeň Francúzsko, kde zabezpečovala pobyt reprezentantov v čase finálového turnaja majstrovstiev Európy. O tom, aká bude záverečná príprava mužstva a čo ho čaká v dejisku šampionátu, priblížil Štefan Tarkovič, asistent trénera Jána Kozáka.

25.01.2016 10:00
Štefan Tarkovič Foto: ,
Asistent trénera reprezentácie Štefan Tarkovič.
debata

Čo všetko ste stihli za niekoľko dní?
Pripravovali sme pobyt našej výpravy, bude sídliť vo Vichy. Navštívili sme aj tri mestá a štadióny, kde budeme hrať. Ako je známe, nastúpime v Bordeaux s Walesom, v Lille s Ruskom a v Saint-Étienne s Anglickom. Prezreli sme si tiež hotely, v ktorých budeme bývať, na mieste sme zmapovali podmienky, ktoré nás čakajú.

Ste spokojný s tým, čo ste videli?
Z Vichy budeme vyrážať na stretnutia, mali sme šťastnú ruku na výber miesta. Z pohľadu jeho polohy, logistiky, ale tiež preto, že sme sa stretli s ochotou, otvorenosťou, ústretovosťou domácich, tešia sa na náš tím, mal som dobrý pocit. Predostreli sme im, ako by mal náš pobyt vyzerať. Ešte nás čakajú nejaké rokovania, musíme zopár veci doladiť. Vieme presne, čo chceme, verím, že sa podarí všetko zabezpečiť podľa našich predstáv. Debatovali sme s predstaviteľmi hotela aj mesta, pretože to vlastní tréningové ihriská i štadión.

Aký dojem urobilo na vás Vichy?
Navštívil som ho druhý raz, bol som tam už vlani v lete v období, keď sa tam dočasne nasťahujeme. Je to malé, sympatické kúpeľné mesto, charakterom i atmosférou mi trochu pripomína Piešťany. Žije športom. Prostredie je veľmi pekné, s množstvom zelene. Tréningový areál leží v parku, je to komplex ihrísk a športovísk. Na štadióne miestneho klubu nás čaká aj jeden otvorený tréning. Keď sme tam teraz boli, ihrisko bolo rozbité, lebo krátko predtým sa tam hral ragbyový zápas. V júni bude v stopercentnom stave, informovali nás, že štadión dva mesiace pred naším príchodom uzavrú. Tréningové ihrisko pripravujú už teraz.

Slovenská výprava si rozloží stan v luxusnom päťhviezdičkovom komplexe Vichy Spa Hotel Les Célestins. Bude ho mať iba pre seba?
Je to kúpeľný, väčší hotel a ak by sme ho chceli na taký dlhý čas uzavrieť iba pre nás, bola by to drahá záležitosť. Dohodli sme sa však na podmienkach, hotel nám vyšiel v ústrety, budeme mať dve poschodia, ktoré uzavrú len pre hráčov a realizačný tím. Budeme mať aj separátnu jedáleň i kongresovú miestnosť.

Podľa predpisu UEFA musí každý tím prespať pred zápasom v jeho dejisku, absolvovať oficiálny tréning a splniť ďalšie povinnosti podľa protokolu. Viete, kde budete bývať?
Áno, navštívili sme aj hotely v mieste zápasov, vybrala ich UEFA, my nemáme možnosť ich meniť. Ide všetko o transferové hotely, v ktorých len prespíme, neponúkajú príliš veľký komfort. Máme záujem, aby sme sa hneď po stretnutí presunuli do sídla vo Vichy, kde nás čaká pozápasová regenerácia. Toto rozhodnutie je už vždy na vedení tímu a podľa informácií, ktoré máme, takto bude postupovať drvivá väčšina tímov. Pre nás je to teraz podstatná vec. Hotely v Bordeaux a v Lille sú na úrovni, nevyskytol sa nijaký problém, trošku nižšia kvalita je v hoteli v St. Étienne, ale nevnímam to ako zásadnejší problém.

Zápasy sa hrajú aj v neskorších večerných hodinách. Bude sa dať zabezpečiť doprava do Vichy hneď po zápase?
Dvakrát budeme letieť – do Bordeaux i Lille. Problém je v tom, že na malom letisku vo Vichy je prevádzka len do deviatej večer, ale verím, že toto vyriešime, v jednom prípade spravia výnimku a zo zápasu v Bordeaux doletíme do neďalekého Clermont-Ferrand. Na zápas s Anglickom pocestujeme autobusom.

Čo štadióny? Ktorý urobil na vás najlepší dojem?
V Bordeaux i Lille sú nové, moderné štadióny, páčil sa mi najmä stánok v Bordeaux. Je to architektonický skvost, vnútri nie sú stĺpy, z každého miesta je perfektne vidieť. V Lille majú multifunkčný štadión, kde v priebehu mesiaca boli viaceré veľké akcie – futbalový i basketbalový zápas, motorkárska šou, nejaký koncert… V St. Étienne je trochu starší štadión, prešiel rekonštrukciou a spĺňa takisto všetky potrebné podmienky.

Padol najbližší prípravný zápas s Izraelom 25. marca. Vnímate to ako veľký zásah do prípravy mužstva?
Sú veci, ktoré už neovplyvníme, boli sme s Izraelčanmi dohodnutí, mali sme podpísanú aj zmluvu, je to aj o korektnosti. Izrael sa rozhodol napokon inak. Dva mesiace pred zápasom sa veľmi ťažko zháňajú súperi, v tom čase je asociačný termín a súperi si už dohodli zápasy. Navyše sme mali podmienku, že chceme hrať doma, o dva dni bude vyhlásenie ankety o najlepšieho futbalistu roka. Potrebujem hrať v Trnave, lebo na novom štadióne sme zatiaľ nastúpili len na jedno stretnutie a v septembri sme tam naplánovali štart novej kvalifikácie s Anglickom.

Pomerne rýchlo sa podarilo zabezpečiť náhradného súpera – Lotyšsko. Zapadá do vašich predstáv?
Príliš sme si už vyberať nemohli. Na druhej strane sme Lotyšsko zažili na jeseň 2013 po našom príchode na trénerské posty. V kvalifikácii MS 2014 to bol náročný a kvalitný zápas, skončil sa 2:2. Lotyši majú silný tím, predstavujú ruskú školu, čo nám môže v príprave pomôcť. Určite ich nepodceňujeme. O štyri dni sa predstavíme ešte v Írsku.

Stále je otvorená aj otázka ďalšieho zápasu, ktorý by mal byť na začiatku júna generálkou na šampionát. Je reálny?
Jednoznačne chceme odohrať ešte jeden oficiálny zápas. Času bude málo, UEFA stanovila, že prípravné stretnutia sa môžu hrať až po 30. máji. Plánujeme ho na 4. júna v Trnave a s účastníkom šampionátu. Podobné predstavy majú aj ďalšie tímy, takže nie je ľahké dohodnúť na domácej pôde takýto súboj. Rokujeme s viacerými tímami, verím, že k nám príde kvalitný súper. Konkrétne mená nechcem zatiaľ hovoriť, lebo nemáme podpísanú dohodu, s Izraelom sme už naisto rátali, a predsa to nevyšlo. Jeden zápas, neoficiálny, by sme radi zvládli aj na sústredení v Rakúsku v závere mája.

Už je jasné, kde a v akom termíne sa uskutoční záverečné rakúske sústredenie?
Tieto veci doťahujeme, 22. mája bude zraz a vo Windischgarstene budeme asi od 23. do 29. mája v hoteli Dilly. Je zasadený v peknom horskom prostredí asi 400 kilometrov od Bratislavy. Tento týždeň tam cestujeme, aby sme dohodli všetky podrobnosti.

Koľko hráčov pôjde na sústredenie? Hneď po ňom musíte oznámiť nomináciu na ME…
Nomináciu 23 futbalistov na ME musíme nahlásiť na UEFA do konca mája. O tom, koľko hráčov bude na záverečnom sústredení, sme sa s trénerom Kozákom ešte detailne nebavili. To bude záležať aj na tom, aký bude zdravotný stav hráčov, možno ich budeme potrebovať z tréningových dôvodov aj viac. To všetko je otvorené.

Krátko pred zrazom budú končiť európske súťaže, väčšina hráčov nebude mať veľký priestor na oddych…
Veľké súťaže končia týždeň pred zrazom, hráči budú mať niekoľko dní na oddych. O niečo neskôr finišuje slovenská liga i niektoré ďalšie. Bude to náročné, ale pre našich hráčov je účasť na ME výnimočnou udalosťou. Naskytne sa im raz, možno dva razy v kariére, verím, že sa bez problémov prispôsobia. V prvých dňoch na sústredení upravíme podľa toho tréningový program.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Štefan Tarkovič