Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Infantino je za multinárodné organizovanie MS

Najskôr chcel majstrovstvá sveta rozšíriť na 40 účastníkov, teraz ponúka zavedenie európskeho modelu organizovania šampionátu vo viacerých krajinách.

19.01.2016 17:00
Gianni Infantino Foto: ,
Kandidát na prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie Gianni Infantino.
debata (1)

Kandidát na prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino v utorok predstavil svoj volebný program a v ňom okrem iného aj návrh zrušiť pravidlo o organizovaní záverečného turnaja MS na území jedného, maximálne dvoch susedných štátov. Dvojicu hostiteľov mal v doterajšej histórii iba jeden šampionát. V roku 2002 sa o usporiadateľstvo podelili Kórejská republika a

„FIFA by mala preskúmať možnosť organizovať majstrovstvá v regionálnom rozmere, aby sa z nich mohli tešiť a mať z nich prospech viaceré krajiny, nie iba jedna či dve,“ uviedol vo svojom manifeste generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA), ktorý do predvolebného súboja vstúpil na poslednú chvíľu ako náhradník za svojho suspendovaného šéfa Michela Platiniho. Voľby sa uskutočnia 26. februára. Po nich sa ako prvé bude vyberať dejisko MS 2026. Spustenie výberového procesu odložili pre korupčné škandály, ktoré súviseli aj s hlasovaním o miestach konania MS 2018 a 2022 ešte v roku 2010.

Štyridsaťpäťročný švajčiarsky právnik v súlade so svojimi predchádzajúcimi vyhláseniami sľubuje spravodlivejšie a štedrejšie rozdelenie príjmov FIFA. Prehodnotiť chce doterajšiu doktrínu o potrebe finančných rezerv FIFA, ktoré v súčasnosti dosahujú astronomických 1,5 miliardy amerických dolárov. Každej z členských asociácií FIFA chce dať šancu investovať 5 miliónov USD do rozvojových projektov a na prevádzkové náklady. V rokoch 2011 – 2014 to bolo „iba“ 2,05 milióna USD. Naprázdno by neobišli ani kontinentálne konfederácie, každej chce Infantino poskytnúť po 40 miliónov USD na tie isté účely. Ázia, Afrika, karibská oblasť a Stredná Amerika môžu podľa jeho vízie požiadať o ďalšie 4 milióny na organizovanie mládežníckych turnajov.

Infantino sa dištancoval od Platiniho koncepcie zachovanie ľudského faktoru pri posudzovaní sporných situácií počas futbalových zápasov. Namiesto európskeho modelu bránkových rozhodcov je za zavedenie moderných technológií. Pravda, pri zachovaní plynulosti hry.

Okrem rodáka z Brigu, čo je neďaleko Vispu, odkiaľ pochádza doterajší prezident FIFA Sepp Blatter, pokračujú v kampani aj bahrajnský šejk Salman Bin Ibrahim Al Chalífa, jordánsky princ Ali bin Al-Husejn, Juhoafričan Tokyo Sexwale a Francúz Jérome Champagne.

UEFA zrejme začne využívať bránkový systém od ME 2016

Šéf rozhodcovskej komisie Európskej futbalovej únie Pierluigi Collina vyhlásil, že blížiaci sa kontinentálny šampionát by bol vhodným podujatím na začatie využívania technológie, ktorá posúdi, či prešla lopta za bránkovú čiaru, v súťažiach UEFA. „Bola by to dobrá príležitosť zaviesť túto technológiu na veľkom turnaji,“ uviedol Collina.

Vyjadrenie bývalého špičkového arbitra signalizuje, že exekutíva UEFA schváli na svojom tohtotýždňovom zasadnutí zavedenie tejto technickej pomôcky.

Ak sa tak stane, po ME 2016 by sa systém, ktorý sníma, či lopta prešla celým objemom za bránkovú čiaru, začal používať aj v stretnutiach Ligy majstrov a Európskej ligy. Podľa Collinu však UEFA chce aj naďalej nasadzovať tzv. bránkových asistentov rozhodcov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Majstrovstvá sveta vo futbale #Gianni Infantino #Pierluigi Collina #Medzinárodná futbalová federácia FIFA