Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mágia skromného génia? Neverí, kým je

Po prvých dňoch v jednej z najchýrnejších futbalových akadémií sveta neurobil na spoluhráčov bohvieaký dojem.

13.01.2016 13:00
lionel messi, cristiano ronaldo, zlatá lopta Foto: ,
Lionelovi Messimu prišiel pogratulovať k víťazstvu aj jeho súper Cristiano Ronaldo.
debata

V šatni pôsobil ustráchane, s nikým sa nerozprával. Viacerí si o ňom v barcelonskej La Masii pošepkávali, že je nemý. Keď však vkročil na trávnik, došli slová všetkým navôkol.

O tom, že Lionel Messi je výnimočný, geniálny či najlepší na svete (a možno i v histórii) už vyšli tisícky strán. Po pondelkovej slávnosti v Zürichu, na ktorej si Argentínčan prebral piatu Zlatú loptu v kariére, o tom už nepochybuje hádam nik. Napriek tomu k nemu neodmysliteľne patrí – okrem obdivuhodných gólov, okulahodiacich kľučiek a úspechov – vzácna skromnosť.

„Je skvelé, že Messi v skutočnosti neverí, že je Messi. Verím, že to tak zostane naveky. Práve to mu umožňuje mať zakaždým, keď vkročí na ihrisko, radosť z futbalu. Presne takú, akú mal v časoch, keď bol ešte dieťa a loptu naháňal v uliciach rodného Rosária,“ napísal pred časom uruguajský novinár Eduardo Galeano.

Jeho slová potvrdí každý, kto barcelonského útočníka pozná. Aj keď sa v pondelok odrážal obrys jeho tváre na povrchu piatej Zlatej lopty, díval sa na seba pohľadom bežného človeka. „Je skromný od prírody. Zrak zaborený do zeme, myseľ nastavená aj po veľkom úspechu na ďalší zápas. Aj to je súčasť mágie najlepšieho futbalistu planéty,“ pridal sa k zaujímavým postrehom Pete Jenson z britského denníka Daily Mail.

Messi síce neprišiel pod svetlá veľkých futbalových reflektorov z chudobných pomerov, no jeho rodina nepatrí ani medzi najbohatšie. V Argentíne patril k strednej vrstve. Napriek tomu ho peniaze nezmenili. V rokoch 2009 – 2014 bol pritom s ročným príjmom 41 – 65 miliónov eur najlepšie plateným futbalistom sveta. Vlani zarobil podľa magazínu Forbes dokonca 74 miliónov (52 z futbalových, 22 z reklamných zdrojov).

Hlava sa mu nezatočila ani po výnimočných úspechoch. Hoci má pred sebou ešte niekoľko (zrejme výborných) sezón, už teraz sa pýši trofejami, o akých sa podstatnej väčšine futbalistov len zdá. Je sedemnásobným majstrom Španielska, štyri razy triumfoval v Lige majstrov. Celkovo priviedol Barcelonu k 26 veľkým trofejám a je ústrednou postavou najúspešnejšej éry v 116-ročnej histórii klubu.

Nohami však stojí pevne na zemi, čo dokázal aj v pondelok večer. Po tom, ako prijal gratuláciu od Issu Hayatou (zastupujúceho prezidenta FIFA) a Brazílčana Kakúa (posledného víťaza Zlatej lopty pred Cristianom Ronaldom a Messim), odštartoval krátky príhovor veľavravnými vetami. „Ďakujem predovšetkým spoluhráčom – sú mojou inšpiráciou, veľa sa od nich učím. Aj futbalu – za všetko, čo mi dal, dobré i zlé. Dosiahol som totiž viac, než o čom som ako dieťa sníval,“ povedal pokojným hlasom.

Aj taký je futbalový génius s číslom desať. Drobný postavou, obrovský výkonmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #Lionel Messi #Zlatá lopta