Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľ sa vrátil na trón. Futbalu vládne Messi

Génius. Hráč s talentom, aký nikdy predtým po planéte nechodil. Najvýnimočnejší medzi výnimočnými. Podľa mnohých je Lionel Messi najlepším futbalistom sveta. Od pondelka to má drobný Argentínčan opäť i na papieri.

11.01.2016 20:08
lionel messi, selfie Foto: ,
Lionel Messi neodmietol s moderátorom ani spoločnú selfie.
debata (5)

V Kongresovom paláci v Zürichu si barcelonský klenot prevzal po piaty raz v kariére Zlatú loptu, ktorú každoročne udeľuje Medzinárodná futbalová federácia (FIFA). Predtým si ju poťažkal aj v rokoch 2009 – 2012.

Galéria z udeľovania cien FIFA Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Najlepšia jedenástka podľa FIFA za rok 2015.

„Je to ďalší špeciálny moment v mojej kariére. Chcem sa poďakovať predovšetkým spoluhráčom, ktorí sú pre mňa inšpiráciou a neustále sa môžem od nich veľa učiť,“ vravel Messi, ktorý ukončil dvojročnú nadvládu Cristiana Ronalda (obsadil druhé miesto).

Náskok pred Portugalčanom zvýšil už na dva triumfy a stanovil nové maximum v počte triumfov. „Vedel som, že Messi má na víťazstvo väčšie šance ako ja. Neprekvapuje ma preto, že vyhral,“ tvrdila hviezda Realu Madrid.

Čomu vďačí Messi za prvenstvo v najprestížnejšej individuálnej súťaži?

Najmä tímovosti. Tentokrát ho síce v tabuľke kanonierov španielske ligy predstihol Ronaldo, no nik iný nebol v minulom roku pre svoje mužstvo taký dôležitý, ako 28-ročný rodák z Rosária. Svojimi gólmi ťahal Barcelonu k ďalším veľkým triumfom.

Úžasná akcia Lionela Messiho.

Priviedol ju k trofeji v oboch domácich súťažiach (lige a pohári), pre katalánskeho giganta vystrieľal aj úspech v Lige majstrov, európskom Superpohári i na klubových majstrovstvách sve­ta.

„Bolo by šialené, keby Leo nevyhral. Na trávniku predvádza kúsky, ktoré ani nie sú normálne,“ vravel ešte pred vyhlásením Thierry Henry, legendárny francúzsky strelec a Messiho niekdajší spoluhráč z barcelonské­ho dresu.

Jeden z ohromných okamihov si užil v závere mája, keď vycvičil obranu Bilbaa. Na polovici ihriska sa pohral s prvým súperovým hráčom, štatistu urobil z druhého, hlavu zamotal tretiemu i štvrtému. A potom poľahky zakončil úžasnú gólovú akciu. Za prizerania sa spoluhráčov i bezmocných protivníkov. Niet divu, že si vyslúžil i záverečnú nomináciu na najkrajší gól roka.

Podobne kúzelné akcie sú Messimu vlastné. Vraví sa, že zastaviť sa dá každý, pre Argentínčana to však často neplatí. S loptou na nohe pôsobí ako tvor z inej planéty. Jeho súperi zas ako figúrky, v ktorých očiach sa zračí bezmocnosť i zúfalstvo.

„Keď má motiváciu, nie je možné ho zastaviť,“ uviedol pred časom o svojom spoluhráčovi Gérard Piqué, jeden z najuznávanejších defenzívnych špecialistov sveta.

Najlepšia jedenástka podľa FIFA za rok 2015. Foto: SITA/AP, VALERIANO DI DOMENICO
fifa, zlatá lopta, jedenástka roka Najlepšia jedenástka podľa FIFA za rok 2015.

Nielen podľa vyhlásení zainteresovaných, ale aj faktov je zrejmé, že na tróne pre najlepšieho futbalistu sveta opäť sedí ten najpovolanejší. Kráľ, pred ktorým sa i najtvrdšia konkurencia klania s úctou.

Jedenástka roka
Brankár: Manuel Neuer (Nemecko, Bayern Mníchov), obrancovia: Thiago Silva (Brazília, Paríž St. Germain), Marcelo (Brazília, Real Madrid), Sergio Ramos (Španielsko, Real Madrid), Daniel Alvés (Brazília, FC Barcelona), stredopoliari: Andrés Iniesta (Španielsko, FC Barcelona), Luka Modrič (Chorvátsko, Real Madrid), Paul Pogba (Francúzsko, Juventus Turín), útočníci: Neymar (Brazília, FC Barcelona), Lionel Messi (Argentína, FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Portugalsko, Real Madrid).

Zlatá lopta 2015
Futbalista roka: Lionel Messi (Argentína, FC Barcelona)
Futbalistka roka: Carli Lloydová (USA, Houston)
Tréner roka (muži): Luis Enrique (Španielsko, FC Barcelona)
Tréner(ka) roka (ženy): Jill Ellisová (USA, reprezentácia USA)
Cena Ferenca Puskása (gól roka): Wendell Lira (Brazília, Goianésia)
Cena Fairplay: kluby a asociácie pomáhajúce utečencom

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #fc barcelona #Lionel Messi #zlatá lopta 2015 #Medzinárodná futbalová federácia FIFA