Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tešme sa. Ak futbalistov nezradí tradícia...

Táto tradícia funguje takmer stopercentne. Aspoň vo futbale. Keď odchádzalo mužstvo na veľký turnaj a nik by zaň nedal deravý groš, vítali ho doma davy a fanfáry. A fungovalo to aj opačne. Keď hráčov pasovali do pozície favoritov, vracali sa v tichosti so sklonenými hlavami.

06.01.2016 06:00
Slovensko, Luxembursko Foto: ,
Marek Hamšíkbol najlepším slovenským strelcom v kvalifikácii na ME.
debata

Môžete namietať. Slovenskí futbalisti sa nemôžu o podobnú skúsenosť oprieť. Omyl. V júni ich síce čaká historická premiéra na európskom šampionáte, ale Slováci už ME zažili – vo federálnych dresoch. A hrali na nich prvé husle. Vo víťaznom finále s Nemeckom v Belehrade 1976 ich nastúpilo v základnej zostave osem.

Československý tím sa na kontinentálnom šampionáte predstavil trikrát. A vždy mu na spiatočnú cestu pribalili do batožiny medailu. Skvelá efektivita, ktorá k malému Československu ani nepasovala.

Naposledy si Slováci zahrali na Eure 1980 v boji o bronz s domácim Talianskom. Výstavný gól strelil interista Jurkemik a jedným z herných lídrov Venglošovho výberu bol Košičan Kozák. Práve on by sa mohol stať symbolom úspešnej kontinuity. Po 36 rokoch bude sedieť na trénerskej lavičke. Ak tradícia futbalistov nezradí, môžeme si začať mädliť ruky.

Slováci zažili pred piatimi rokmi premiéru na majstrovstvách sveta. Poslali predčasne domov obhajcov titulu Talianov a postúpili do osemfinále. Základ tímu zostal, doplnilo ho zopár šikovných mladíkov. Mužstvo dozrelo a ak chytí formu v pravú chvíľu, nebudú ho trápiť zranenia, môže byť silnejšie ako v Afrike. Ako to dopadne vo Francúzsku? Nie je nič jednoduchšie, ako bez rizika žonglovať s predpoveďami. Nijaká zodpovednosť za strely vedľa bránky. Platí aj ošúchané klišé, že v športe je všetko možné. Prekvapenia sú, skrátka, korením každého podujatia. Za zlé prognózy ešte nikoho nepostavili do pozoru.

Môže to byť aj takto. Kozákovi zverenci postúpia z B-skupiny, v ktorej ich čaká Anglicko, Rusko a Wales. V osemfinále si pripomenú federálne časy, narazia na Česko a vo štvrťfinále na Poľsko. Ich konečnou sa stane semifinále, čo znamená bronz. Beriete? Tak snívajte s nami. Bez záruky!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #majstrovstvá #16 udalostí roka 2016 #Euro 1980