Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok 2015: Pád všemocného šéfa. Blattera zlomil korupčný megaškandál

Zdalo sa, že jeho pozícia je neotrasiteľná a on nezničiteľný. Švajčiar Joseph Blatter bol až do tohtoročného mája futbalový superman. Väzy mu však napokon zlomil korupčný megaškandál, ktorý v dejinách futbalu nemá obdobu. Po vyše sedemnástich rokoch na čele Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) má dni zrátané a čaká už len na meno svojho nástupcu.

31.12.2015 09:00
Michel Platini, Sepp Blatter Foto: ,
Slávny futbalista Michel Platini bol kedysi blízkym spolupracovníkom odstupujúceho šéfa FIFA Seppa Blattera, neskôr sa stal jeho veľkým kritikom a napokon aj on čelí obvineniu z korupcie.
debata

Najprv sa na konci mája nechal opäť zvoliť za šéfa najsilnejšej športovej organizácie. A o niekoľko dní neskôr rezignoval. Na tento obrat o 180 stupňov sa odhodlal sám, ale nie dobrovoľne. Nezvládol veľký tlak, ktorý ho gniavil.

Blatterov volebný triumf mal kriminálnu predohru. Švajčiarska polícia na žiadosť americkej strany zadržala deviatich predstaviteľov FIFA, ktorých obvinili z korupcie. Išlo všetko o ľudí z oblasti Severnej a Strednej Ameriky. Na čiernej listine sa ocitlo 14 osôb, medzi nimi aj viceprezidenti FIFA Jeffrey Webb z Kajmaních ostrovov a Eugenio Figuereda z Uruguaja. Na zadržaných padol tieň podozrenia z prijímania či poskytovania úplatkov a provízií od 90. rokov minulého storočia až po súčasnosť.

„Zástupcovia mediálnych spoločností a iných firiem sú podozriví, že zaplatili funkcionárom a ľuďom z organizácií podliehajúcim FIFA vyše sto miliónov dolárov. Pravdepodobne za to získali mediálne, marketingové a sponzorské práva na futbalové turnaje v Latinskej Amerike,“ uviedli švajčiarske úrady.

Okrem dvoch viceprezidentov FIFA sa medzi obvinenými ocitol aj bývalý člen exekutívy Jack Warner z Trinidadu a Tobaga, ktorého meno sa už skôr objavilo v úplatkárskych kauzách. Na zozname figurovali aj Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin a Nicolás Leoz. Obvinili takisto štyroch marketingových manažérov a bývalého člena výkonného výboru FIFA Josého Marguliesa, ktorý mal nezákonné obchody sprostredkovať.

Bol to len začiatok kauzy. V decembri polícia pri ďalšej razii v luxusnom zürišskom hoteli Baur au Lac zatkla dvoch viceprezidentov FIFA. Paraguajčan Juan Ángel Napout a Alfredo Hawit z Hondurasu sú podozriví z brania úplatkov. Majú sa vzťahovať na marketingové práva na turnaje v Latinskej Amerike či kvalifikačné zápasy majstrovstiev sve­ta.

FIFA je presiaknutá korupciou

Blattera neodradila ani tvrdá kritika, ktorá sa na neho sypala. Ignoroval výzvy, aby nekandidoval, hoci už prichádzali aj od ľudí, ktorí stáli roky na jeho strane. Starec prirástol k prezidentskej stoličke. Ukázalo sa, že už mu poriadne neslúži ani pamäť, zabudol, že sa pred štyrmi rokmi dušoval, že je to jeho posledný mandát.

Všetkými masťami mazaný funkcionár si spočítal, že jeho podpora je natoľko jednoznačná, že zo sedla ho jediný súper – jordánsky princ Ali bin Al-Husejn – nemôže vyhodiť. V porovnaní s ním bol 39-ročný syn jordánskeho kráľa Abdalláha II. funkcionárske ucho, hoci už zastával post viceprezidenta a člena výkonného výboru FIFA.

zväčšiť Blatter v daždi bankoviek. Na prezidenta FIFA... Foto: SITA/AP, Ennio Leanza
Blatter Blatter v daždi bankoviek. Na prezidenta FIFA Seppa Blattera padajú bankovky, ktorými ho zasypal britský komik Simon Brodkin počas tlačovej konferencie ku korupcii vo FIFA vo švajčiarskom Zürichu.

Volebný kongres sa skončil podľa očakávania: Blatter dostal 133 hlasov, jeho vyzývateľ Ali bin Al-Husejn len 73. Švajčiarovi chýbalo už v prvom kole na zvolenie len sedem hlasov, potreboval získať dvojtretinovú väčšinu (140). Al-Husejn po zverejnení prvých výsledkov priznal prehru a rezignoval. K druhému kolu volieb ani nedošlo.

„Nie som perfektný, nikto nie je. Verím, že vykonáme dobrú robotu a sľubujem, že svojmu nástupcovi odovzdám silnú organizáciu. Ďakujem, ďakujem, ďakujem,“ nadchýnal sa Blatter pred delegátmi.

Lenže tentoraz situáciu neodhadol. Lavína sa už nedala zastaviť. Odkrývali sa stále nové skutočnosti, ktoré potvrdzovali, že donedávna populárny a žoviálny Sepp kočíruje organizáciu, ktorá je skrz-naskrz presiaknutá korupciou a podvodmi. Je síce nesmierne bohatá, ťaží z bezkonkurenčnej popularity kolektívnej hry číslo jeden, ale aj zo športovej a komerčnej lukratívnosti svetových šampionátov a ďalších podujatí a aktivít.

Futbal sa stal najmä v druhej polovici Blatterovej kontroverznej éry živnou pôdou pre bombastickú korupciu a podvody.

Rozmyslel si to: Odstupujem!

Jeho síce najskôr z korupcie priamo neobvinili, no stal sa nespoľahlivou osobou. Ozvali sa aj veľkí sponzori organizácie – Adidas, Visa, Coca-Cola. „Obvinenia z korupcie a morálne pochybných postupov vnútri FIFA vrhli tieň na celý futbal a odtrhli organizáciu od samotnej podstaty športu, od hráčov či fanúšikov,“ uviedla vo vyhlásení značka McDonald's.

Stalo sa čosi, čo nik nečakal. Štyri dni po svojom suverénnom zvolení Blatter šokoval oznámením, že už nechce viesť svetový futbal. Jeho slovník sa zmenil. Oznámil, že FIFA potrebuje novú krv. „Teraz musíme rýchlo zvolať mimoriadny kongres a zvoliť najlepšieho nástupcu. Až dovtedy budem pracovať a vykonávať svoju funkciu. Najdôležitejšie pre mňa je, aby za každých okolností bol víťazom futbal,“ uviedol.

Tento vývoj privítali najmä európske zväzy, ktoré vo voľbách podporili Blatterovho súpera. Medzi nimi aj Slovenský futbalový zväz. Jeho šéf Ján Kováčik považoval oznámenie o odchode nepriestrelného prezidenta za dobrú správu. Podľa neho však Blatter urobil v období svojho pôsobenia vo FIFA aj veľa dobrej práce. „Zaslúžil si odísť dôstojnejšie,“ vyjadril sa na jeho adresu Kováčik.

Blatter pôsobil na rôznych postoch vo FIFA rovných štyridsať rokov. Nastúpil v roku 1975 ako technický riaditeľ. Túto funkciu vymenil o šesť rokov neskôr za miesto generálneho sekretára. Tým bol do roku 1998, keď sa prvý raz dostal na najvyššiu pozíciu.

Z hlavného kritika spoluvinník?

Na čelo najtvrdších Blatterových kritikov sa pred májovými voľbami postavil šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini. Legendárny francúzsky futbalista verejne vyzýval kedysi svojho učiteľa a ochrancu, aby uvoľnil šéfovskú stoličku. Európa Blattera nepodporí a postaví sa na stranu jeho protikandidáta, oznámil.

Blatterovo povolebné gesto ocenil. „Bolo to ťažké, ale statočné, odvážne a správne rozhodnutie,“ reagoval Platini. Zdalo sa, že teraz už nič nestálo v ceste, aby sa slávny Francúz stal Blatterovým nástupcom.

Korupčný škandál na najvyššom poschodí FIFA však nečakane dostal nové absurdné pokračovanie. Podozrenie padlo aj na Platiniho. Z najväčšieho kritika sa odrazu stal obvinený a spolupáchateľ. Dôvodom bola sporná platba dvoch miliónov švajčiarskych frankov, ktoré prijal od Blattera. Takú sumu mal zinkasovať za prácu v úlohe poradcu v rokoch 1999 až 2002. Problém oboch futbalových pohlavárov spočíva v tom, že o tom neexistuje nijaký doklad. Vraj mali medzi sebou len ústnu džentlmenskú dohodu.

Etická komisia sa s nimi nehrala. Obom udelila 90-dňový zákaz výkonu akýchkoľvek futbalových aktivít. A neskôr ešte pritvrdila: Platinimu navrhuje doživotný zákaz pracovať vo futbale. Platini v čase predvolebnej kampane nemôže rozvíjať svoje aktivity. To by mohlo negatívne ovplyvniť vysoké ambície donedávna najväčšieho favorita.

Voľby prezidenta FIFA sú naplánované na 26. februára 2016. O lukratívne kreslo sa bude uchádzať päť kandidátov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Michel Platini #Sepp Blatter #Ročenka 2015 #Medzinárodná futbalová federácia FIFA