Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákov straší zlatá rybka. Gareth Bale plní priania extrémne rýchlo

Snúbi sa v ňom sila s rýchlosťou i obratnosťou. Je vraj vhodnou kombináciou špičkového šprintéra a ragbistu. Úspechy však žne s loptou na nohe.

22.12.2015 10:00
Gareth Bale Foto: ,
Reprezentant Walesu v službách Realu Madrid Gareth Bale
debata

Gareth Bale patrí k najväčším hviezdam súčasného futbalu. Keď sa rozbehne popri autovej čiare, zväčša sa mu obranca díva na chrbát.

Jeden dotyk, zakázaná ľavačka

„Pri šprintoch trochu pripomína niekdajšieho britského osemstovkára, svetového rekordéra a olympijského šampióna z Moskvy 1980 Steva Ovetta. Silou sa zas ponáša na Juhoafričana Bryana Habanu, majstra sveta v ragby. Keď sa zas dostane k lopte, môže sa vďaka vycibrenej technike rovnať s ktorýmkoľvek brazílskym géniom. Príliš silné slová? Možno, nie však v prípade Balea,“ napísal o Walesanovi už pred piatimi rokmi španielsky denník El Mundo.

Rodák z Cardiffu mal vtedy sotva 21 rokov a ešte hájil farby Tottenhamu. V jednom zo zápasov Ligy majstrov očaril svet. Na trávniku milánskeho Interu strelil domácim tri góly. Favorit síce zvíťazil aj vďaka veľmi skorému vylúčeniu hosťujúceho brankára 4:3, no fanúšikovia nehovorili o nikom inom, ako o Baleovi. „Odteraz sa ho bude každý báť. Choďte za Maiconom, jedným z najlepších obrancov sveta, a opýtajte sa ho na Balea. Bude rozprávať so strachom v očiach,“ vravel Rafael van der Vaart.

Krídelník s dokonalým telom, na ktorom hrá sval vedľa svalu, je pre každého obrancu mimoriadne náročným rébusom. Výnimočné kvality potvrdil aj cez víkend. K vysokému víťazstvu Realu Madrid nad Rayom Vallecano (10:2) prispel štyrmi gólmi. Najprv prekonal bezradného brankára hlavou, potom dvakrát nezaváhal osamotený a svoju šou uzatvoril po tom, ako prekabátil všetkých, ktorí sa mu postavili do cesty.

Zakaždým využil svoje najväčšie zbrane – rýchlosť a obratnosť. Už v štrnástich rokoch zabehol stovku za 11,4 s. Futbalový um zas vylepšoval od základnej školy, kde jeho talent neunikol telocvikárovi Gwynovi Morrisovi. „Prikázal mi, aby som hral futbal len na jeden dotyk. Navyše, ľavačku som vôbec nesmel používať,“ spomína Bale.

Rekordne drahý. Ako Ronaldo

Štyri góly v zápase strelil po prvý raz v kariére. V tejto sezóne zaznamenal rovnaký počet v predošlých trinástich zápasoch. Za Cristianom Ronaldom a Karimom Benzemom je tretím najlepším strelcom španielskeho veľkoklubu, ktorý za neho pred dva a pol rokom zaplatil 94 miliónov eur. Spolu s Ronaldom z neho urobil najdrahšieho hráča planéty.

Rekordnú investíciu Bale zatiaľ splatil štyrmi trofejami – najslávnejšiemu klubu sveta pomohol k triumfu v Lige majstrov, domácom pohári, európskom Superpohári a na klubových majstrovstvách sve­ta.

V tomto roku sa dočkal už aj úspechu v reprezentácii. Dosiahol, čo sa nepodarilo jeho slávnym predchodcom na čele s Ryanom Giggsom. Dotiahol Wales na veľký turnaj – budúcoročné majstrovstvá Európy. V kvalifikácii nastrieľal sedem z jedenástich gólov tímu a postavil pevné základy pre historický postup.

„Spoliehať sa na neho budeme aj na Eure. Každý, kto ho pozná, vie, čo pre neho znamenajú národné farby. Som si istý, že sa bude biť ako lev. Je v jeho silách, aby pre Wales vybojoval ďalší úspech. Pravdupovediac, bude našou zlatou rybkou, ktorá by mohla plniť tajné priania,“ tvrdí Chris Coleman, tréner Walesu.

Pripraviť sa na Baleove kúzla musia aj slovenskí futbalisti. Budú čeliť jednej z najväčších svetových superhviezd už pri vstupe do turnaja – 11. júna na štadióne v Bordeaux.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Gareth Bale #wales