Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Barcelonskú výnimočnosť ohrozujú unikátni Číňania

Vlani sa prizerali, ako na trón pre najlepší klub planéty zasadá ich najväčší rival. Už o niekoľko dní ho z neho môžu zosadiť.

17.12.2015 06:00
Barcelona, Real Madrid Foto: ,
Veľká radosť hráčov Barcelony.
debata

Zatiaľ čo futbalisti Realu Madrid sa pred rokom tešili zo svojho premiérového triumfu na klubových majstrovstvách sveta, ich španielsky konkurent z Barcelony zaútočí na prestížnom podujatí na rekord. Aktuálny šampión Ligy majstrov sa môže stať prvým tímom v dejinách súťaže, ktorý získa trofej trikrát. Klub z Nou Campu dosiaľ slávil prvenstvo na turnaji v rokoch 2009 a 2011. Cestu za zavŕšením hetriku odštartuje dnes, keď bude v semifinále čeliť nielen najlepšiemu čínskemu, ale aj ázijskému celku – Kuang-čou Evergrande.

„Máme za sebou úžasný rok. Keď sme pod Pepom Guardiolom excelovali, mysleli sme si, že niečo podobné už nikdy nezopakujeme. A pozrite sa, teraz sa k obdivuhodnému výsledku môžeme priblížiť,“ vraví najväčšia barcelonská hviezda Lionel Messi.

Argentínsky génius nedal so spoluhráčmi súperom šancu v tomto roku v domácej súťaži ani pohári, ovládol aj prestížnu Ligu majstrov. Bonus pridal v európskom Superpohári, kde Barcelona prestrieľala (5:4) Sevillu. V Japonsku, kde sa konajú majstrovstvá sveta klubov, môže Barcelona pridať piatu trofej. Lepšie obstála len v roku 2009, keď triumfovala v šiestich súťažiach – tešila sa aj z prvenstva v domácom Superpohári, v ktorom tentoraz prekvapujúco nestačila na Bilbao (v dvojzápase 1:5).

Do dvanásteho ročníka klubových MS vstupuje európsky zástupca tradične až od semifinálovej fázy. Na prvenstvo tak potrebuje Barcelona dve víťazstvá. Prvé by mala podľa predpokladov dosiahnuť v súboji s víťazom ázijskej Ligy majstrov. „Nič iné ako triumf si nepripúšťame. Chceme pre klub vybojovať ďalšiu cennú trofej,“ tvrdí Messi.

Favorit však musí byť v strehu. Mužstvo, ktoré vedie uznávaný expert a majster sveta z roku 2002 Luiz Felipe Scolari, sa v poslednom období pýši unikátnou bilanciou. V súťažnom zápase nenašlo premožiteľa od mája tohto roku (!), čelilo pritom 28 súperom. Navyše, počas letnej prípravy si zmeralo sily aj s nemeckým šampiónom a premožiteľom Barcelony z minulého ročníka Ligy majstrov – Bayernom Mníchov. Po bezgólovom výsledku ho napokon zdolalo na jedenástky (5:4).

Víťaz dnešného duelu sa vo finále stretne s River Plate. Argentínčania si v úvodnom semifinále poradili s Hirošimou (1:0). V prípade postupu Barcelony by tak Messiho vyzval tím, kde bol vo svojich trinástich rokoch na skúške.

Klubovým MS zväčša dominujú európski zástupcovia. Vyhrali sedem z predošlých jedenástich ročníkov, z ostatných ôsmich ovládli turnaj sedemkrát. Štyri razy uspeli brazílske mužstvá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Bacelona #ms klubov 2015