Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barcelonskú výnimočnosť ohrozujú unikátni Číňania

Vlani sa prizerali, ako na trón pre najlepší klub planéty zasadá ich najväčší rival. Už o niekoľko dní ho z neho môžu zosadiť.

17.12.2015 06:00
Barcelona, Real Madrid Foto: ,
Veľká radosť hráčov Barcelony.
debata

Zatiaľ čo futbalisti Realu Madrid sa pred rokom tešili zo svojho premiérového triumfu na klubových majstrovstvách sveta, ich španielsky konkurent z Barcelony zaútočí na prestížnom podujatí na rekord. Aktuálny šampión Ligy majstrov sa môže stať prvým tímom v dejinách súťaže, ktorý získa trofej trikrát. Klub z Nou Campu dosiaľ slávil prvenstvo na turnaji v rokoch 2009 a 2011. Cestu za zavŕšením hetriku odštartuje dnes, keď bude v semifinále čeliť nielen najlepšiemu čínskemu, ale aj ázijskému celku – Kuang-čou Evergrande.

„Máme za sebou úžasný rok. Keď sme pod Pepom Guardiolom excelovali, mysleli sme si, že niečo podobné už nikdy nezopakujeme. A pozrite sa, teraz sa k obdivuhodnému výsledku môžeme priblížiť,“ vraví najväčšia barcelonská hviezda Lionel Messi.

Argentínsky génius nedal so spoluhráčmi súperom šancu v tomto roku v domácej súťaži ani pohári, ovládol aj prestížnu Ligu majstrov. Bonus pridal v európskom Superpohári, kde Barcelona prestrieľala (5:4) Sevillu. V Japonsku, kde sa konajú majstrovstvá sveta klubov, môže Barcelona pridať piatu trofej. Lepšie obstála len v roku 2009, keď triumfovala v šiestich súťažiach – tešila sa aj z prvenstva v domácom Superpohári, v ktorom tentoraz prekvapujúco nestačila na Bilbao (v dvojzápase 1:5).

Do dvanásteho ročníka klubových MS vstupuje európsky zástupca tradične až od semifinálovej fázy. Na prvenstvo tak potrebuje Barcelona dve víťazstvá. Prvé by mala podľa predpokladov dosiahnuť v súboji s víťazom ázijskej Ligy majstrov. „Nič iné ako triumf si nepripúšťame. Chceme pre klub vybojovať ďalšiu cennú trofej,“ tvrdí Messi.

Favorit však musí byť v strehu. Mužstvo, ktoré vedie uznávaný expert a majster sveta z roku 2002 Luiz Felipe Scolari, sa v poslednom období pýši unikátnou bilanciou. V súťažnom zápase nenašlo premožiteľa od mája tohto roku (!), čelilo pritom 28 súperom. Navyše, počas letnej prípravy si zmeralo sily aj s nemeckým šampiónom a premožiteľom Barcelony z minulého ročníka Ligy majstrov – Bayernom Mníchov. Po bezgólovom výsledku ho napokon zdolalo na jedenástky (5:4).

Víťaz dnešného duelu sa vo finále stretne s River Plate. Argentínčania si v úvodnom semifinále poradili s Hirošimou (1:0). V prípade postupu Barcelony by tak Messiho vyzval tím, kde bol vo svojich trinástich rokoch na skúške.

Klubovým MS zväčša dominujú európski zástupcovia. Vyhrali sedem z predošlých jedenástich ročníkov, z ostatných ôsmich ovládli turnaj sedemkrát. Štyri razy uspeli brazílske mužstvá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Bacelona #ms klubov 2015