Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Znechutený Platini sa rozhodol pre bojkot. Pred etickú komisiu nedorazí

Suspendovaný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini sa na protest neobjaví na piatkovom výsluchu Etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v sídle FIFA v Zürichu.

16.12.2015 14:03 , aktualizované: 14:17
Michel Platini Foto: ,
Michel Platini.
debata

Francúz sa rozhodol pre bojkot, keďže prípad je podľa neho dávno rozhodnutý a nerešpektuje prezumpciu neviny. Platiniho právni zástupcovia v stredu vyhlásili, že verdikt „bol už minulý víkend oznámený v tlači“.

Jeden z hovorcov komisie Andreas Bantel vyzradil, že na Platiniho čaká niekoľkoročný zákaz pôsobenia vo futbale, neskôr to dementoval. Etická komisia FIFA Platinimu vopred sľúbila, že jeho neúčasť nebude mať vplyv na rozhodovanie tohto orgánu. Šéf UEFA mal možnosť v piatok vysvetliť šéfovi súdnej komory komisie Hansovi-Joachimovi Eckertovi záležitosť s dosluhujúcim prezidentom FIFA Seppom Blatterom. Obaja, Platini aj Blatter, aktuálne majú od etickej komisie FIFA zastavenú činnosť na 90 dní.

Platini totiž v roku 2011 dostal od FIFA so súhlasom jej Blattera 2 milióny švajčiarskych frankov za služby poradcu z rokov 1998 až 2002. K transakcii neexistuje žiadna zmluva a navyše sa uskutočnila až 9 rokov po vykonaní práce. Dohoda vraj existovala iba v ústnej rovine. „Rozhodovací proces prebehne nezávisle a nezaujato,“ odkázala etická komisia FIFA Platinimu, o ktorého osobnej účasti na piatkovom rokovaní rozhodnú vo štvrtok jeho právnici.

Platini minulý týždeň neuspel s odvolaním na Športovom arbitrážnom súde (CAS) v Lausanne proti tomuto dištancu. V danej veci Tribunál CAS mohol zrušiť suspendáciu bez toho, aby rozhodol o Platiniho vine či nevine. Stačilo, aby sudcovia konštatovali, že trest je neprimeraný a nespravodlivý. Francúz dosiahol aspoň čiastočné víťazstvo tým, že CAS nariadil etickej komisii FIFA, aby v januári po vypršaní suspendácie nevyužila právo na jej predĺženie.

Počas jeho trvania Platini nemôže viesť kampaň pred voľbami prezidenta FIFA, z ktorých 26. februára 2016 vzíde Blatterov nástupca. Volebná komisia až po zrušení sankcie rozhodne, či ho zaradí medzi kandidátov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Platini #etická komisia FIFA #Medzinárodná futbalová federácia FIFA