Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sabo: Na Grécko som si rýchlo zvykol. Až na divokú jazdu za volantom

Erik Sabo si spokojne vydýchol. "Konečne, čakal som až príliš dlho," začal rozhovor stredopoliar PAOK Solún, ktorý pred deviatimi dňami oslavoval 24. narodeniny. V lete odišiel z trnavského Spartaka do Grécka a uplynulý štvrtok, vo svojom pätnástom stretnutí v novom drese strelil prvé góly.

04.12.2015 18:24
debata
Erik Sabo. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Erik Sabo Erik Sabo.

Premiérový zápis stál za to. Slovenský futbalový reprezentant (v tomto roku štyri štarty) si otvoril strelecký účet hetrikom do siete Chanie. Jeho tím vyhral v skupinovej časti Gréckeho pohára 6:2. Na ihrisku sa tentoraz neobjavil ďalší slovenský futbalista Róbert Mak.

Prečo ste na prvé góly čakali tak dlho?
Akiste to súviselo aj s novým prostredím, novými spoluhráčmi, iným systémom hry, než na aký som bol zvyknutý. Mal som aj v predchádzajúcich zápasoch šance, ale nevyužil som ich, chýbalo mi aj trochu viac šťastia. Keď som teraz strelil prvý gól, spadla zo mňa nervozita, tlak z toho, že sa mi strelecky nedarí. Potom to už išlo odrazu ľahšie.

Podľa výsledku sa zdá, že to bola jednoznačná záležitosť, ale súper viedol…
Dal gól hneď v úvode z prvej šance. Začal aktívnejšie, boli sme trochu nervózni, nastúpili sme proti tímu z druhej ligy a všetci čakali víťazstvo. Keď sme vyrovnali, hrali sme už uvoľnene a boli sme lepší.

Aká bola reakcia trénera a spoluhráčov?
Všetci registrovali, že som dovtedy ešte neskóroval, že neviem pretrhnúť smolu, takže mi blahoželali najmä po prvom góle. Tréner bol spokojný, pochválil ma, tešil sa z víťazstva.

Čo Robo Mak? Pozvete ho na večeru?
Je to presne naopak. Na večeru ma pozval on k nim domov. Ja som tu zatiaľ sám, takže som to rád prijal.

Vo vašom tíme pôsobí aj Brazílčan Jairo, ktorý hrával v Trenčíne. Ten strelil prvý gól…
Áno, okrem toho mi na dva prihral a potom asistoval ešte aj pri ďalšom góle. Takže tento zápas mu naozaj vyšiel.

Prejavuje sa skutočnosť, že strávil tri roky na Slovensku, máte k nemu bližšie ako k niektorým iným spoluhráčom?
Vychádzame dobre, dokonca spolu trochu debatujeme aj po slovensky, celkom mu to ide. Najviac však hovoríme po anglicky, to je v tíme hlavný jazyk a ja potrebujem v tom získať prax, nie som v tom najlepší.

Máte problém s dorozumievaním?
Najmä v prvých týždňoch to bolo dosť zložité, ale myslím si, že najmä vďaka angličtine už nemám problém.

Už ste si zvykli aj na grécky spôsob života?
To nie je problém, ten mi celkom sedí. My sa stále niekam ponáhľame, ale Gréci majú pomalšie, pohodovejšie tempo. Na čo si však asi nikdy nezvyknem, to je jazda v aute. Tá mi robí starosti. Gréci za volantom alebo na motocykli, to je katastrofa. Stále sa predbiehajú, nerobí im problém vybehnúť aj na chodník, to je vždy divoká jazda.

Krajina má dosť ekonomických problémov. Pociťujete ich nejako?
Nijako, tu žiadnu krízu nevidieť. Keď si večer vyjdem do mesta, všetky terasy, reštaurácie, bary sú nabité, je problém si nájsť miesto. Gréci sa radi zabávajú, milujú dobré jedlo a víno, užívajú si život. Celé je to nafúknuté.

Chodia aj na futbal?
Prvé zápasy bol vždy plný štadión. Potom prišli slabšie výsledky a návštevy klesli. Naposledy sme dva razy vyhrali a najbližšie hráme s Panioniosom, ktorý je tretí v tabuľke, takže očakávam opäť plné hľadisko, to je asi tridsaťtisíc divákov. Fanúšikovia žijú futbalom, cítiť, že ho majú radi.

Stále nemáte v tíme isté miesto. Pomôžu vám tri góly?
Verím tomu. Tréner točí zostavu, dosť často ju mení. Všetko sa však začína odznova. Čo bolo, bolo. Ideme na ďalší zápas a musím potvrdiť, že miesto si zaslúžim.

Pre vás by bolo dôležité, keby ste pravidelne hrávali. Bojujete o účasť na európskom šampionáte…
Určite budú mať výhodu tí, ktorí pravidelne hrávajú. Je to však na trénerovi. Musím sa teraz usilovať podávať dobré výkony v klube a potom si možno otvorím cestu aj na šampionát.

Mimochodom, o týždeň bude žreb ME. Existuje súper, ktorého by ste chceli mať v skupine?
Chcel by som v skupine domácich Francúzov a keby to išlo Česko, ale to je tuším s nami v jednom koši.

Sledujete aj slovenskú ligu?
Samozrejme, chytám tu slovenské kanály, naposledy som videl ligu Žilina – Trnava. Dopisujem si s chalanmi, mám prehľad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #PAOK Solún #Erik Sabo