Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyšetrovanie sa skončilo. Etická komisia FIFA žiada tresty pre Blattera a Platiniho

Etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) ukončila vyšetrovanie Seppa Blattera s Michelom Platinim a pre dvojicu žiada sankcie.

21.11.2015 12:09
Sepp Blatter, Michel Platini Foto: ,
Sepp Blatter (vpravo) a Michel Platini.
debata

Dosluhujúcemu prezidentovi FIFA Blatterovi a lídrovi Európskej futbalovej únie (UEFA) Platinimu hrozia niekoľkoročné dištance, čaká na nich vypočúvanie pred šéfom sudcovskej komory etickej komisie Joachimom Eckertom. To sa pravdepodobne uskutoční v decembri tohto kalendárneho roka. Etická komisia v sobotu dodala, že z dôvodu ochrany súkromia a prezumpcie neviny nezverejní požadované tresty.

Za všetko môže prevod dvoch miliónov amerických dolárov na Platiniho účet, ktorý v roku 2011 – tri mesiace pred prezidentskými voľbami riadiaceho orgánu svetového futbalu – odsúhlasil Blatter. Platbu nazvali dodatočným honorárom za Platiniho služby poradcu Blatterovi v rokoch 1998 až 2002. Obidvaja muži popierajú, že sa dopustili čohokoľvek nekalého. Švajčiara aj Francúza etická komisia 8. októbra 2015 na 90 dní suspendovala. Proti tomuto rozhodnutiu bojujú na Športovom arbitrážnom súde (CAS) vo švajčiarskom Lausanne.

Jedným z obvinení je konflikt záujmov. Blatter i Platini boli v roku 2011 členmi výkonného výboru FIFA a predmetnú transakciu učinili zrejme bez upovedomenia kolegov v exekutíve. Šéf audítorskej komisie FIFA Domenico Scala naznačil, že mohlo dôjsť aj ku sfalšovaniu finančných záznamov, ak sa spomenuté dva milióny USD dlhované Platinimu nenachádzali vo výkazoch z rokov 2002 – 2011.

Blatter s Platinim môžu proti akémukoľvek verdiktu etickej komisie bojovať v odvolacej komisii Medzinárodnej futbalovej federácie a na Športovom arbitrážnom súde. Svoje prípady chcú uzavrieť do predčasných prezidentských volieb FIFA, ktoré sa budú konať 26. februára 2016.

Sedemdesiatdeväťroč­ný rodák z Vispu si dal za cieľ odísť po 40 rokoch zo scény dôstojne, chce viesť volebný kongres v Zürichu. O devätnásť rokov mladší niekdajší francúzsky reprezentant by sa rád uchádzal o kreslo na čele svetového futbalu, na to sa však potrebuje zbaviť suspendácie a prejsť previerkou etickej bezúhonnosti.

Švajčiarsky generálny prokurátor okrem toho otvoril trestné stíhanie Blattera pre podozrenie zo zlého hospodárenia s peňažnými prostriedkami FIFA, prevod dvoch miliónov USD Platinimu a podhodnotený predaj televíznych práv z majstrovstiev sveta do Karibiku. Švajčiarske orgány 25. septembra vypočuli Platiniho v sídle FIFA, zaoberajú sa ním ako osobou „medzi svedkom a podozrivým“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Platini #Sepp Blatter #Medzinárodná futbalová federácia FIFA