Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbal dostal ťažký úder. Bezpečnosť bude drahá

Futbal už nebude nikdy taký, aký býval pred šokujúcimi teroristickými útokmi v Paríži.

20.11.2015 10:00
Francúzsko, Anglicko, futbalový štadión,... Foto: ,
Policajti pred futbalovým štadiónom vo Wembley, kde sa konal zápas Anglicko-Francúzsko.
debata

Uplynulý utorok zrušili dva zápasy, v ktorých sa mali stretnúť futbalové veľmoci: Nemecko – Holandsko v Hannoveri a Belgicko – Španielsko v Bruseli.

Zostaňte pokojní, zápas je zrušený

Strach z terorizmu ničí najpopulárnejší šport planéty. „Je to ťažký úder pre futbal, špeciálne pre európsky,“ priznáva člen výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA) František Laurinec.

Prvý raz sa stalo, že dva vychytené prestížne zápasy, v ktorých sa mali stretnúť okrem iného prvé dva tímy aktuálneho svetového rebríčka, museli z obavy o bezpečnosť divákov a mužstiev odvolať. Bruselský zápas zrušili necelých 24 hodín pred výkopom, ale v Hannoveri padlo rozhodnutie na poslednú chvíľu, hodinu a pol pred začiatkom, keď už bola väčšina divákov v hľadisku.

„Prosíme, zostaňte pokojní. Zápas je zrušený,“ informovali organizátori fanúšikov. Tí museli opustiť tribúny po varovaní o možnom bombovom útoku. Bezpečnostné zložky našli niekoľko hodín pred stretnutím na štadióne podozrivý kufor. Neskôr však divákov pustili dovnútra. Na zápas sa chystala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a ďalšie politické špičky.

Slovenský zástupca vo vedení UEFA tvrdí, že všetky negatívne udalosti posledných dní budú mať dopad na futbalové dianie. „Príde k prehodnoteniu bezpečnostných plánov na štadiónoch v spolupráci s políciou a bezpečnostnými zložkami v zápasoch európskych pohárov a tiež ligových stretnutiach, kde sa predpokladá veľká koncentrácia ľudí. To bude mať za následok aj zvýšenie nákladov súvisiacich s organizáciou podujatí,“ vysvetľuje Laurinec. Touto problematikou sa detailne zaoberá viacero rokov, je podpredsedom komisie UEFA pre bezpečnosť na štadiónoch. Vidí aj ďalšie riziká. "Hrozbou je, že súčasné pomery sa stanú hračkou v rukách nezodpovedných ľudí, ktorí ich môzu zneužívať a budú bombardovať organizátorov aj falošnými poplachmi.

Nervozita bude stúpať do posledných minút pred zápasmi a počas nich. Takéto hrozby a podnety, čo len trochu opodstatnené, nemôže nik ignorovať a nepodniknúť opatrenia. V neposlednom rade táto situácia môže odradiť veľkú skupinu návštevníkov od účasti na takýchto podujatiach a aj znehodnotiť, alebo aspoň naštrbiť príjemnú atmosféru, zážitok z dobrého futbalu."

ME (asi) budú, fanzóny (asi) nie

Podľa Laurinca sa budú robiť viaceré opatrenia, ktoré však nemusia byť vždy zverejnené. Očakáva pre kluby i fanúšikov nepríjemnú záležitosť zavedenia registrácie držiteľov vstupeniek, ako to býva v súčasnosti na toprizikových zápasoch. „Táto požiadavka sa môže výrazne rozšíriť,“ dodáva.

Padli už pochybnosti o tom, či posledné udalosti nezmaria aj organizovanie európskeho šampionátu. Francúzski organizátori sa domnievajú, že jeho zrušenie by nahrávalo teroristickým organizáciám. „Prijmeme nevyhnutné opatrenia, aby sa šampionát uskutočnil v bezpečných podmienkach. Nepoviem vám, čo urobíme, pretože by sme tým upozornili nepriateľov. Bezpečnosť na štadiónoch funguje dobre, väčšie riziko hrozí v uliciach, pri spontánnych stretnutiach,“ vyjadril sa šéf organizačného výboru Jacques Lambert pre stanicu RTL.

Podobný postoj zaujal aj slovenský predstaviteľ vo vedení UEFA. „Všetko sa môže stať, ale verím, pričom podčiarkujem slovo verím, že šampionát sa uskutoční podľa pôvodných plánov a vo Francúzsku. Ak by totiž mal byť turnaj niekde inde, otázkou je, čo by sa tým zmenilo. Riziko by trvalo naďalej v celej západnej Európe,“ potvrdil Laurinec.

UEFA už pred niekoľkými mesiacmi zvýšila finančné prostriedky na bezpečnosť, práve toto rozhodnutie dokonca čiastočne ovplyvňuje aj zisky účastníkov. „Balík peňazí na bezpečnosť sa teraz ešte zvýši, ale UEFA je skoro na hranici týchto výdavkov. Je jasné, že vzrastú ešte viac náklady štátu na výdavky polície, tajných služieb a podobne,“ vysvetlil Laurinec.

Ohrozená je najmä organizácia fanzón v mestách, kde sa bude hrať. V minulosti mali veľkú popularitu, v najväčších sa stretávalo aj stotisíc ľudí. „Organizovať veľké happeningy na námestiach v čase, keď pozornosť polície a bezpečnostných zložiek bude sústredená na štadióny, hotely, železničné stanice, nevidím teraz reálne. Mestá budú tieto aktivity určite citlivo zvažovať,“ domnieva sa Laurinec.

El Clásico má byť bezpečné

Utorkové odvolanie špičkových zápasov prináša aj do budúcnosti precedens. Bezpečnosť divákov však zostáva na prvom mieste. „Dá sa očakávať, že to dodá guráž tým, ktorí nemusia plánovať priamy útok, ale budú sa usilovať hrať na nervy. Aj takto môžu dosiahnuť svoj cieľ. Viem sa vžiť do situácie delegáta zápasu či šéfa bezpečnostných opatrení, ktorí dostanú dôveryhodnú informáciu od bezpečnostných služieb a na štadióne je sedemdesiat tisíc ľudí. Je to veľmi ťažké rozhodovanie,“ zdôraznil Laurinec.

Podľa neho však nejde len o futbal, ktorý už dlhodobo uplatňuje a zdokonaľuje bezpečnostné opatrenia. Na mnohých iných športových podujatiach sa s nimi návštevníci v takom rozsahu nestretávajú. To môže predstavovať do budúcnosti značné riziko.

Do konca roka zostávajú vo futbale ešte dve kolá európskych súťaží, pokračujú tiež popredné ligy. Už v sobotu sa uskutoční jeden z najsledovanejších zápasov Real Madrid – FC Barcelona. El Clásico je zaradené do kategórie vysoko rizikových, tentoraz nielen preto, že sa očakávajú strety oboch fanúšikových táborov.

Polícia sa na tento zápas špeciálne pripravuje, ale konkrétne opatrenia neoznámila. Ľudia bez vstupeniek sa do blízkosti štadióna vôbec nedostanú, pred ním bude niekoľko bezpečnostných zón. O poriadok a ochranu by sa malo starať 1500 členov súkromných agentúr a viac ako 1000 príslušníkoch národnej polície, čo sú dvojnásobné počty v porovnaní s inými rizikovými stretnutiami. „Zápas sa vysiela do takmer dvesto krajín sveta a to je vďačný objekt z pohľadu propagandistických cieľov teroristických organizácií,“ domnieva sa František Laurinec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #futbal #šport #EURO 2016 #boj proti terorizmu