Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vo Wembley sa viac smútilo, ako hralo. Angličania zdolali Francúzsko 2:0

Futbalisti Anglicka zvíťazili 2:0 nad Francúzskom v priateľskom zápase v londýnskom Wembley, ktoré sa stalo predovšetkým veľkou poctou obetiam piatkových teroristických útokov v Paríži, pri ktorých zahynulo 129 ľudí.

17.11.2015 23:54
Anglicko, fanúšik, futbal Foto:
Anglický fanúšik si nechal pred zápasom na tvár namaľovať francúzsku vlajku.
debata

Medzi obeťami bola aj sesternica francúzskeho reprezentanta Lassana Diarru, ktorý napriek tomu do Londýna odcestoval a dostal sa aj na ihrisko, keď v 57. minúte vystriedal Yohana Cabayeho.

Už pred zápasom bol v jeho dejisku odkaz na piatkové tragické udalosti zreteľný. Veľký oblúk, ktorý dominuje štadiónu Wembley, bol osvetlený farbami francúzskej trikolóry. Hlavnému vstupu na štadión dominoval nápis „Rovnosť, voľnosť, bratstvo“ vo francúzštine.

Pred zápasom priniesli na ihrisko smútočné vence britský princ William a tréneri Roy Hodgson a Didier Deschamps. Obe hymny na ihrisku spievali všetci hráči vrátane náhradníkov, francúzsku Marseillaisu spievalo aj mnoho anglických fanúšikov. Za jednou z bránok zdvihli diváci obriu choreografiu s francúzskou vlajkou.

Tesne pred výkopom sa pri minúte ticha hráči oboch tímov okolo stredového kruhu premiešali, zatiaľ čo inokedy stoja tímy na opačných stranách.

„Radi by sme všetkým Angličanom, ktorí dnes boli vo Wembley, poďakovali za ich rešpekt. Nehrali sme dobre, ale dnešný zápas bol skôr o solidarite. Život musí ísť ďalej,“ uviedol po zápase francúzsky kapitán Hugo Lloris.

Domáci nastúpili s najmladšou základnou zostavou od roku 1959 a bol to práve jej najmladší člen Dele Alli, ktorý otvoril skóre v 39. minúte ľahko tečovanou strelou z diaľky, na ktorú jeho spoluhráč z Tottenhamu Lloris nedosiahol. Na gól devätnásťročného záložníka naviazal tesne po prestávke Wayne Rooney svojím 51. gólom v reprezentač­nom drese.

„Bol to ťažký večer pre všetkých zúčastnených, predovšetkým pre francúzsky tím. Myslím, že oba tímy zápas zvládli veľmi dobre a fanúšikovia boli úžasní,“ povedal Rooney.

„Celému svetu sme ukázali jednotu. Futbal je celosvetová hra a ako povedal Didier Deschamps, náboženstvo alebo rasa v nej nie je dôležité. Musíme v týchto ťažkých časoch držať pospolu,“ dodal kapitán Anglicka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #anglicko #útoky v Paríži