Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Island má málo ľudí, ale veľa trénerov a ihrísk. A ešte viac odhodlania

Na Islande nežije ani 330 000 ľudí a nemajú tam ani jeden profesionálny futbalový klub. Od septembra však majú istotu historického postupu na majstrovstvá Európy, čo sa na ostrove sopiek, gejzírov a nehostinnej prírody rovná malému zázraku.

17.11.2015 14:20
Island, futbal Foto: ,
Futbalisti Islandu.
debata

Ibaže aj ten zázrak má svoje reálne zdôvodnenie. Podľa BBC je za tým 15-ročný systematický záujem o pozdvihnutie futbalu v krajine, ktorá svojimi drsnými podmienkami vôbec nepraje športom pod holým nebom. Na Islande dnes majú 30 plne vybavených futbalových ihrísk do každého počasia, z toho 7 z nich je pod strechou.

Ďalších 150 ihrísk menších rozmerov tiež zväčša v halových podmienkach s umelou trávou využíva na svoj rozvoj najmä mladá generácia. Dôležité je, že ju má kto vychovávať. Na ostrove totiž pôsobí 639 trénerov s B-licenciou Európskej futbalovej únie a ďalších 196 s A-licenciou UEFA.

"Dnešná generácia reprezentantov vyrástla na umelej tráve a v halách. Každá dedinka chcela mať ihrisko s umelou trávou a momentálne ho má k dispozícii takmer každá škola v našej krajine. Hráči vyrastali v halových podmienkach, ale hneď ako to počasie dovolilo, vyšli z hál a trénovali vonku. Toto platí aj pre najmenšiu rybársku dedinku na našom ostrove,“ povedal súčasný tréner islandskej reprezentácie Heimir Hallgrímsson pre BBC.

Systém výchovy futbalovej mlade na Islande je podľa Hallgrimssona relatívne jednoduchý. "Od útleho detstva sa doma venujú chlapcom kvalifikovaní tréneri, a keď majú mladí 17, 18 či 19 rokov, sú už na takej úrovni, že odchádzajú do zahraničia, kde ďalej smerujú k profesionalizmu,“ uviedol Hallgrimsson.

Jeden z dvoch trénerov islandskej reprezentácie má 48 rokov a celý svoj futbalový život ako hráč aj tréner strávil v domácich podmienkach. A to ešte pracuje na polovičný úväzok ako zubár. Napriek tomu sa spoločne so Švédom Larsom Lagerbäckom starším o 19 rokov postarali o najväčší úspech v histórii islandského futbalu, keď ich zverenci postúpili na ME 2016 zo skupiny, v ktorej nechali za sebou bronzových medailistov z ostatných majstrovstiev sveta Holanďanov aj silných Turkov. V domácom prostredí zdolali oba tieto tímy a ešte aj víťazov skupiny Čechov.

„Postúpili sme na šampionát ako najmenšia krajina. To si zrejme história bude pamätať,“ hrdo vyhlásil Hallgrímsson.

Jedným z kľúčových hráčov súčasného islandského mančaftu je Gylfi Sigurdsson, 26-ročný ofenzívny hráč, ktorý v 10 zápasoch kvalifikácie ME 2016 strelil 6 gólov. Takmer celú aktívnu kariéru s výnimkou nemeckého Hoffenheimu odohral v Anglicku, momentálne si oblieka dres Swansea City.

„Má za sebou pomerne búrlivú kariéru vo viacerých kluboch. Aj keď mu to spočiatku všade nevychádzalo, dnes je to výborný hráč. Prečo? Je to aj v kultúre krajiny, ktorú reprezentuje. Je zvyknutý pracovať tvrdo a starať sa o seba bez ohľadu na výsledok. Je radosť pracovať s takou partou hráčov,“ vysvetlil švédsky tréner Lars Lagerbäck, ktorý má s Halgrimssonom pri reprezentácii rozdelené kompetencie na polovicu.

Ak sa ešte pred niekoľkými rokmi málo ľudí zaujímalo o futbal na ostrove neďaleko Grónska, jedno meno poznal takmer každý priemerný fanúšik. Eidur Gudjohnsen bol dlhé roky islandskou futbalovou tvárou číslo 1, a nielen preto, že má za sebou úspešnú kariéru v Chelsea, Boltone, ale aj FC Barcelona, AS Monaco či Bruggách.

Bývalý dlhoročný kapitán islandského národného tímu a jeho 26-gólový strelec v septembri oslávil už 37. narodeniny a momentálne hráva v Číne. Aj napriek zjavne útlmovej fáze kariéry sa ešte úplne nevzdal myšlienky, že sa zúčastní na majstrovstvách Európy vo Francúzsku. V kvalifikácii si zahral v troch zápasoch a v Kazachstane dokonca strelil gól. „Úspech národného tímu zohral u mňa rozhodujúcu úlohu v tom, aby som si ešte predĺžil kariéru,“ priznal Gudjohnsen pre BBC.

„Je to zvláštny pocit, že viacerí súčasní hráči z reprezentácie ma videli v televízii, keď vyrastali alebo sa hrali so mnou na playstations. Keď sme však na ihrisku počas tréningu, sme si všetci rovní,“ dodal Gudjohnsen. V nádeji, že zabojuje o účasť na ME 2016, sa obzerá po novom klube, keďže v Číne sa už futbalová sezóna skončila.

„Najlepšie by bolo vrátiť sa do Európy, aby som bol v čo najlepšej hernej aj zdravotnej forme pred blížiacim sa šampionátom. Ak by som sa tam dostal, bol by to krásny bonus a krásna bodka za mojou kariérou,“ zaželal si Gudjohnsen.

debata chyba
Viac na túto tému: #islandská futbalová reprezentácia