Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Juhoamerický šláger odplavil dážď. Bude sa hrať až v piatok

Najväčší ťahák štvrtkového programu juhoamerickej časti kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2018 sa nekonal.

13.11.2015 09:18 , aktualizované: 09:23
štadión, Buenos Aires Foto: ,
Štadión v Buenos Aires, kde sa mal hrať vo štvrtok šláger Argentína - Brazília.
debata

Zápas medzi odvekými rivalmi Argentínou a Brazíliou odložili pre nespôsobilý terén na piatok (v noci z piatka na sobotu od 1.00 h SEČ). Vo štvrtok sa argentínskou metropolou Buenos Aires prehnal prívalový dážď a paraguajskí rozhodcovia na čele Antoniom Ariasom sa zhodli na tom, že trávnik na štadióne Monumental nemá zápasové parametre.

„Škoda, chcel som hrať,“ povedal motivovaný domáci útočník Gonzalo Higuaín, ktorý by mal byť tromfom Argentíny pri nútenej neúčasti viacerých opôr.

Kvalifikácia sa síce iba rozbieha, ale domáci tréner Gerardo Martino už má obrazne nôž na krku. Jeho zverenci v úvodných dvoch dueloch proti Paraguaju a Ekvádoru získali iba 1 bod a nestrelili ani gól. Siedma priečka v tabuľke je veľkým sklamaním pre futbalový národ dvojnásobných majstrov sveta. Navyše Argentínčania naďalej nemôžu rátať so zraneným lídrom Lionelom Messim a z rovnakého dôvodu bude chýbať aj ďalšie úderné duo Sergio Agüero – Carlos Tévez či defenzívne piliere Ezequiel Garay a Pablo Zabaleta. Aj preto sa núka možnosť návratu do zostavy pre Higuaína, s 9 gólmi lídra streleckej tabuľky talianskej Serie A.

„Jeho forma prišla v pravý čas a my len veríme, že ju z talianskej ligy prenesie aj na reprezentačný juhoamerický trávnik,“ povedal Gerardo Martino. "Pôjde o to, ako si poradíme s brazílskymi rýchlymi kontrami. Ich hráči na nás budú poctivo čakať na vlastnej polovici,“ predpovedal Martino na stredajšej tlačovej konferencii v Buenos Aires.

Ani Brazília, ktorá zatiaľ má jedno víťazstvo z dvoch stretnutí a nefiguruje na priamej postupovej priečke, nebude v plnej sile. Chýbať budú obrancovia Marcelo a Marquinhos, ale v zostave by sa mal po dištanci z podujatia Copa América konečne predstaviť inšpirujúci a momentálne v dobrej forme hrajúci útočník Neymar. Tréner Carlos Dunga túži po prvom víťazstve nad Argentínou v histórii brazílskeho futbalu na niektorom zo štadiónov v hlavnom meste súpera a spolieha sa najmä na Neymara. „Ak sa dívame na jeho góly a štatistiky v španielskej najvyššej súťaži, je to momentálne svetová extratrieda. Od svojho príchodu do Barcelony v roku 2013 sa kontinuálne zlepšuje,“ pochválil Dunga Neymara. K tradičnému juhoamerickému rivalovi majster sveta z roku 1994 podotkol: "Majú pomerne veľa zranených hráčov, ale stále je to veľká Argentína.“

Od roku 1914 zohrali Argentína a Brazília 101 zápasov vrátane priateľských a bilancia je takmer vyrovnaná: 40-krát sa tešila Brazília, 37-krát Argentína a 24-krát sa juhoamerickí velikáni rozišli zmierlivo. Zatiaľ posledný vzájomný zápas sa skončil vlani v októbri v Pekingu triumfom Brazílčanov 2:0.

Iba Ekvádor s plným počtom bodov

Už len futbalisti Ekvádora si udržali čistý štít po štvrtkových zápasoch 3. kola juhoamerickej časti kvalifikácie o postup na futbalové majstrvovstvá sveta 2018 do Ruska. Ekvádorčania využili domáce prostredie v Quite a v súboji dvoch dovtedy nezdolaných tímov zvíťazili nad Uruguajom 2:1. O troch bodoch pre domácich rozhodol v 59. min Fidel Martínez. Doma zakopli aj Čiľania, keď s Kolumbijčanmi remizovali 1:1. Úradujúci šampióni Južnej Ameriky prišli o prvé 2 body v aktuálnej kvalifikácii MS 2018. V treťom štvrtkovom zápase Bolívia zdolala Venezuelu 4:2 a odlepila sa zo dna tabuľky.

Výsledky štvrtkových stretnutí:

Čile – Kolumbia 1:1 (1:0)
Góly: 44. Vidal – 67. J. Rodríguez

Bolívia – Venezuela 4:2 (3:1)
Góly: 19. a 45.+ Ramallo, 23. Arce (z pok. kopu), 49. R. Cardozo – 30. Rondón, 55. R. Blanco, ČK: 90.+ Seijas (Venezuela)

Ekvádor – Uruguaj 2:1 (1:0)
Góly: 23. Caicedo, 59. F. Martínez – 49. Cavani

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Argentína #Buenos Aires #kvalifikácia MS 2018