Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pre chorého Čišovského kope i Higuaín

Kopeme pre Čiša. To je názov charitatívnej akcie, ktorá chce pomôcť bývalému slovenskému reprezentantovi a naposledy opore Viktorie Plzeň, 36-ročnému Mariánovi Čišovskému, ktorý trpí zákernou chorobou.

12.11.2015 15:46
kopačky, Gonzalo Higuaín Foto:
Kopačky argentínskeho ostrostrelca Gonzala Higuiana sa dajú vydražiť v prospech chorého Mariána Čišovského.
debata

Na čele organizácie Spolek28 (číslo, ktoré nosil na drese bývalý futbalista) stojí jedna z legiend plzenského futbalu Pavel Horváth a podporujú ho mnohí poprední slovenskí a českí futbalisti.

Niekdajší slovenský reprezentant (15 štartov) si zahral aj na olympijských hrách v Sydney a získal dva slovenské tituly s Interom Bratislava (pôsobil aj v Žiline a Artmedii). Od minulého roka trpí amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS). Ochorenie napáda mozog a spôsobuje stratu motorických buniek. V neskorších štádiách je pacient úplne paralyzovaný, hoci psychické funkcie sú zachované.

Futbalisti chcú pomôcť kamarátovi prostriedakami, ktoré získajú najmä z dražieb kopačiek. Peniaze pôjdu na úpravu jeho bezbariérového bývania, ako aj na jeho rehabilitáciu. Okrem toho poputujú na podporu a pomoc ďalším ľudom s touto chorobou. Dražba sa už začala na stránke www.spolek28.cz a potrvá zatiaľ do polovice decembra.

V aktuálnej ponuke sú kopačky hráčov českého národného výberu, ako aj českých prvoligových tímov. Medzi nimi aj kopačky Pavla Nedvěda. Do dražby prispeli aj slovenskí futbaloví reprezentanti. "Podporujeme Čiša v jeho ťažkom boji. Rozhodli sme sa venovať aj naše kopačky, verím, že pomôžu. Buď silný a bojuj! Drž sa Čišo,“ uviedol kapitán mužstva Martin Škrtel.

Vďaka Marekovi Hamšíkovi budú v dražbe kopačky jeho spoluhráčov z Neapolu Gonzala Higuiana a Lorenza Insigneho. Juraj Kucka zabezpečil kopačky Nigela de Jonga a Luiza Adriana z AC Miláno. Prispel aj niekdajší vychýrený kanonier, najlepší strelec nemeckej bundesligy Marek Mintál. Všetky kopačky sú vlastnoručne podpísané futbalistami, budú umiestnené v špeciálnych drevených boxoch.

"Ďakujem všetkým, ktorí túto akciu pripravili a prispeli. Vopred ďakujem aj tým, ktorí sa na dražbe zúčastnia,“ vyjadril sa humenský rodák Marián Čišovský.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Čišovský