Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Infantino: Ak budem prezidentom FIFA, rozšírim MS na 40 mužstiev

Obsadenie postu prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Giannim Infantinom by mohlo byť cestou k rozšíreniu počtu účastníkov záverečného turnaja majstrovstiev sveta z 32 na 40.

10.11.2015 11:44
Gianni Infantino Foto: ,
Gianni Infantino.
debata

Generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA) v rozhovore pre agentúru AP prezradil niečo zo svojho predvolebného programu a zároveň vyhlásil, že ak vo voľbách vyhrá a Michel Platini uspeje s prípadným dodatočným odvolaním, ustúpi svojmu súčasnému nadriadenému z cesty. Kandidatúra švajčiarskeho právnika je náhradným riešením UEFA pre prípad, že etická alebo volebná komisia FIFA vyradia z hry jej lídra Platiniho. Francúz má na 90 dní zastavený výkon funkcie pre zmluvne nepodložený príjem 2 milióny švajčiarskach frankov z účtu FIFA za služby poradcu Seppa Blattera. Predčasné voľby sú vypísané na 26. februára 2016 a vzíde z nich Blatterov nástupca.

FIFA akceptovala sedem prihlášok, okrem Platiniho a Infantina boli na nich aj mená prezidenta Ázijskej futbalovej konfederácie šejka Salmana Bin Ibrahima Al Chalífu, prezidenta Libérijskej futbalovej asociácie Musu Bilityho, jordánskeho princa Aliho bin Al-Husejna, juhoafrického podnikateľa a bojovníka proti apartheidu Tokya Sexwaleho a francúzskeho diplomata Jéroma Champagna.

„Na základe našich skúseností z Európy verím v správnosť myšlienky rozširovania majstrovstiev sveta. Stačí sa pozrieť na kvalifikáciu ME, niektoré tímy by inak nemali šancu postúpiť. Kvalifikácia zrazu nadobudla úplne novú dynamiku, zavládlo nové nadšenie. Ak to s rozvojom futbalu myslí niekto vážne, musí do vrcholných podujatí zapojiť čo najviac členských asociácií. Aj do majstrovstiev sveta,“ povedal Infantino telefonicky počas svojej kampane v Južnej Amerike a dodal: "Nie je to európska vízia, ale vízia futbalu.

debata chyba
Viac na túto tému: #prezident FIFA #Gianni Infantino