Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kúpili si Nemci šampionát? Beckenbauer to odmieta

Boj o svetový šampionát v Nemecku 2006 bol tvrdý a - tesný. Nemci ho vyhrali o povestný chlp, premenené na čísla v hlasovaní zdolali Juhoafrickú republiku 12:11.

30.10.2015 17:12
Franz Beckenbauer Foto: ,
Franz Beckenbauer.
debata (1)

V uplynulých dňoch sa opäť objavili v nemeckých médiách obvinenia, že právo organizovať šampionát získali vďaka kúpeným hlasom. Legenda svetového futbalu a šéf organizačného výboru Franz Beckenbauer to jednoznačne popiera.

Ide o starú záležitosť, pretože o dejisku šampionátu sa rozhodovalo pred vyše šestnástimi rokmi v Zürichu, presne 6. júla 2000. Pred týždňom vytiahol nemecký Der Spiegel informáciu o údajnom tajnom fonde, v ktorom sústredili organizátori10,3 mi­lióna švajčiarskych frankov, čo je asi 6,7 milióna eur. Mali slúžiť na kúpenie si štyroch hlasov členov výkonného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie, ktorý o dejisku prestížneho turnaja rozhodoval. Agentúry informovali, že prokuratúra vo Frankfurte nad Mohanom po uverejnení týchto infomácií uvažuje o začatí vyšetrovania predstaviteľov kandidatúry MS. Podozrivé osoby sa mohli dopustiť podvodu, sprenevery či korupcie.

Agentúra SID priniesla vyjadrenie vrchnej štátnej zástupkyne Nadji Niesenovej, že prokuratúra preverí podklady, ktoré sú k dipozícii. „Stojíme však len na úplnom začiatku, nijaké vyšetrovanie sa nezačalo,“ uviedla. To by sa začalo len v prípade, ak bude dôvodné podozrenie. Cisár Franz, ako znie Beckenbauerova prezývka, okamžite reagoval, že nijaké peniaze za pozitívne hlasovanie nedával.

„Vyhrali sme čistým spôsobom“ alebo „ku kandidatúre sme pristupovali s nemeckou čestnosťou“, vyhlásil súčasný šéf nemeckého futbalu Wolfgang Niersbach. Mal by o tom niečo vedieť, pretože bol jedným z viceprezidentov organizačného výboru.

Jeho slová vzápätí nabúral bývalý prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Theo Zwanziger. Tvrdí, že Niersbach klame a o čiernom fonde musel vedieť. Zwanziger a Niersbach, ktorý ho vystriedal vo funkcii pred troma rokmi, sú rivali a nemajú sa v láske.

Niersbach nepopiera, že fond existoval. Mal ho založiť bývalý šéf spoločnosti Adidas Robert Louis-Dreyfus a bolo v ňom v prepočte 6,7 miliónov eur. Problém je v tom, že Louis-Dreyfus pred vyše šiestimi rokmi zomrel, prehral boj s leukémiou. Päť rokov pred smrťou požadoval vrátenie peňazí (6,7 milióna eur) a podľa všetkého mu ich aj FIFA poslala na jeho účet.

Otázka znie, načo potrebovali organizátori MS takýto fond a na čo boli peniaze využité?

Beckenbauer v týždni potvrdil, že v roku 2005 odišla na konto FIFA „netransparentná platba“, ktorej výška bola 6,7 milióna eur, ale bola to len dohoda s finančnou komisiou FIFA, ako získať od nej dotáciu na organizáciu šampionátu.

„Áno, teraz spätne vidím, že to bola chyba, bol som šéf organizačného výboru, beriem za ňu zodpovednosť. Ale hlasy sme určite nekupovali,“ citovali agentúry Beckenbauera, ktorý sa nedávno dožil sedemdesiatky.

Problém ešte upresnil aj Niersbach, pravá Beckenbauerova ruka. „Peniaze vyžadovala finančná komisia FIFA, aby uvoľnila 170 miliónov eur v prospech organizačného výboru.“ Nevysvetlil však, načo bola takáto transakcia potrebná. „To neviem,“ dodal.

Nemci zvládli šampionát na vysokej organizačnej úrovni, vybudovali skvelé štadióny, utvorili výborné zázemie pre mužstvá i divákov. Dovtedy len v USA 1990 bol o zápasy o niečo vyšší záujem ako v Nemecku.

Dočkala sa aj Juhoafrická republika. Turnaj organizovala o štyri roky. O jej práve hostiť svetovú elitu sa rozhodlo ešte pred šampionátom v Nemecku, v roku 2004. Dostala 14 hlasov, Maroko 10 (tretí kandidát Egypt nijaký). Aj táto voľba bola spochybnená, Juhoafričania vraj mali podplatiť niektorých členov vedenia FIFA…

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Franz Beckenbauer