Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Blatter potvrdil zákulisné dohody o MS

O usporiadateľoch majstrovstiev sveta sa nerozhoduje v transparentnej súťaži kandidátov, ale za oponou Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

30.10.2015 14:39
Sepp Blatter Foto: ,
Sepp Blatter.
debata (1)

Vyplynulo to už z rozhovoru suspendovaného prezidenta Seppa Blattera pre ruskú štátnu agentúru Tass a zarážajúci fakt zopakoval Švajčiar aj pre denník Financial Times. Vyjadrenie prišlo opäť akoby mimochodom v súvislosti s kritikou Michela Platiniho, jeho bývalého poradcu, s ktorým pôvodne počítal ako so svojím nástupcom. Francúzsky šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) podľa neho porušil dohodu o udelení záverečného turnaja MS 2022 Spojeným štátom americkým a namiesto nich presadil Katar.

Blatter potvrdil existenciu zákulisnej dohody: „Pôjdeme najskôr do Ruska a potom do USA.“ V hlasovaní výkonného výboru FIFA v roku 2010 sa plány naplnili iba spolovice. Rusko získalo svetový šampionát 2018, ale Američanom vypálili rybník Katarčania. „Zmena prišla po zásahu z vládnych kruhov. Aj Španielsko a niektorí juhoamerickí členovia dali hlas Kataru. Evidentne bolo dohodnutí,“ vyhlásil Blatter, čím len podčiarkol predchádzajúci výrok pre Tass: „Dohodlo sa, že v roku 2018 pôjdeme do Ruska, pretože šampionát sa ešte nikdy nekonal vo východnej Európe. O štyri roky neskôr sme sa mali vrátiť na americký svetadiel. Všetko bolo v poriadku, až kým sa vtedajší francúzsky prezident Nicolas Sarkozy nestretol s katarským korunným princom. Nasledoval obed s Platinim, na ktorom mu povedal, že by sa MS mali uskutočniť v Katare. Po tomto mítingu v Paríži Platini spoločne s ďalšími tromi európskymi členmi exekutívy FIFA zmenili názor.“

Blatter nemôže 90 dní vykonávať svoju funkciu paradoxne pre minulosť spojenú s Platinim. Etická komisia oboch funkcionárov potrestala pre dva milióny švajčiarskych frankov. Tie FIFA v roku 2011 s Blatterovým súhlasom poslala Platinimu ako doplatok za služby poradcu. Suma nebola podložená písomnou zmluvou, dohodli sa na nej iba ústne. Platini si tým skomplikoval kandidatúru v predčasných voľbách prezidenta FIFA, z ktorých 26. februára budúceho kalendárneho roka vzíde Blatterov nástupca.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #korupcia MS