Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Platini sa cíti ako rytier pod hradbami. Lejú mi na hlavu horúci olej, tvrdí

Suspendovaný, ale sebavedomý je v súvislosti s voľbami prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie Michel Platini.

29.10.2015 13:25
Michel Platini Foto: ,
Michel Platini.
debata

„Pri všetkej pokore, som zo všetkých najspôsobilejší viesť svetový futbal,“ vyhlásil v rozhovore pre britské a švajčiarske médiá. Šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) platí 90-dňovým zákazom výkonu funkcie „daň“ za dva milióny švajčiarskych frankov, ktoré v roku 2011 dostal od FIFA ako dodatočnú platbu za služby poradcu prezidentovi Seppovi Blatterovi.

O peniazoch nebola spísaná riadna zmluva, dohoda vraj existovala iba v ústnej rovine. Trest od etickej komisie FIFA komplikuje Platinimu kampaň pred voľbami prezidenta FIFA, ktoré 26. februára určia Blatterovho nástupcu. Podal síce platnú prihlášku, ale zatiaľ má medzi siedmimi uchádzačmi zvláštny štatút. Volebná komisia posúdi jeho prípadný vstup do boja až po skončení suspendácie.

„Chcú ma odstaviť od volieb, pretože vedia, že mám najväčšie šance na víťazstvo. Budem sa brániť až do úplného konca všetkými zbraňami na športovom aj právnickom poli,“ pokračoval Francúz, ktorého čakajú odvolacie konania na úrovni FIFA a v prípade neúspechu aj na Športovom arbitrážnom súde. Prípad pritom ešte stále vyšetruje etická komisia FIFA.

Zatiaľ čo jeho európsky „náhradník“ Gianni Infantino nestrácal čas a tento týždeň sa stretol v Káhire s predstaviteľmi Africkej futbalovej konfederácie, Platini pre trest musel zostať doma. „Nemôžem síce robiť kampaň, ale stále sa považujem za riadneho kandidáta. Cítim sa ako stredoveký rytier pod hradbami hradu. Rád by som sa vrátil k futbalu, aby som v ňom napravil, čo treba, ale zhora mi lejú na hlavu horúci olej,“ použil svoju obrazotvornosť kapitán majstrov sveta z roku 1984.

FIFA v stredu oznámila, že akceptovala sedem prihlášok do predčasných volieb prezidenta. Na zozname sú okrem Platiniho generálny sekretár UEFA Gianni Infantino, prezident Ázijskej futbalovej konfederácie šejk Salman Bin Ibrahim Al Chalífa, prezident Libérijskej futbalovej asociácie Musa Bility, jordánsky princ Ali bin Al-Husejn, juhoafrický podnikateľ a bojovník proti apartheidu Tokyo Sexwale a francúzsky diplomat Jérome Champagne.

Prihláška bývalého reprezentanta Trinidadu a Tobaga Davida Nakhida nesplnila náležité podmienky, nakoľko jedna z piatich krajín, ktorá ho nominovala, Americké Panenské ostrovy, podporila zároveň aj iného kandidáta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Platini