Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mourinho je synonymum úspechu. Ak ho Chelsea prepustí, urobí veľkú chybu

Škodoradosť je najväčšia radosť. Drvivú väčšinou futbalových fanúšikov teší pohľad na aktuálnu tabuľku Premier League tak, ako nikdy predtým.

28.10.2015 19:50
José Mourinho Foto: ,
Zamyslený tréner Chelsea José Mourinho.
debata

Klubový gigant kráča od prehry k prehre a jeho neuveriteľne sebavedomý tréner sa zmenil na kôpku nešťastia. Nadišiel čas na stínanie hláv? Nemal by. Chelsea lepšieho manažéra, ako je José Mourinho, v tejto chvíli nenájde.

"Skúsme sa zhodnúť aspoň na jednej veci. Portugalčan je najúspešnejším koučom vo futbalovom biznise, akumulátor úspechov, majster taktickej prípravy,“ konštatuje vo svojej analýze futbalový reportér Jim White.

Ten tiež pripomína, že Mourinho počas uplynulého leta podpísal s londýnskym tímom nový kontrakt a ak by sa Londýnčania rozhodli prepustiť ho, bol by to drahý špás. Miliardár a majiteľ tímu Roman Abramovič by tak musel poslať na účet 52-ročného trénera rovných desať miliónov libier.

Isteže, táto suma peňazí rozpočet ruského boháča nijakým spôsobom nenabúra. Dôvodov, prečo by Mourinho mal viesť Chelsea aj naďalej, je však oveľa viac. A to aj v prípade, ak by jeho zverenci pohoreli aj cez víkend, v zápase proti Liverpoolu.

Potom už totiž na „The Blues“ čaká sedem menej náročných prekážok – postupne Stoke, Norwich, Tottenham, Bournemouth, Leicester, Sunderland a Watford. Ideálna príležitosť na naštartovanie zvädnutého tímu. A možnosť vrátiť sa medzi elitu a pozíciu zaručujúcu účasť v Lige majstrov.

Tom Sheen z britského denníka The Independent sa na ostro sledovanú kauzu pozrel z opačného konca. „Kto by ho mal nahradiť? Tlač a fanúšikovia Chelsea preferujú Pepa Guardiolu, či Diega Simeoneho. Ani jeden z nich však v tejto chvíli nie je voľný a nie je tiež isté, či sa tak stane aspoň v lete. Bolo by teda obrovským hazardom zveriť tento mančaft, aj keď iba dočasne, do rúk neovereného trénera,“ tvrdí futbalový odborník.

„Je zrejmé, že Bayern nenechá Guardolu len tak odísť. Nemci urobia všetko preto, aby s ním predĺžili zmluvu. A Simeone? S Atléticom dokázal veľké veci. Experti ho chvália za to, ako podkuruje Realu Madrid, či Barcelone. Ale nezabúdajme tiež, že ho rovnako kritizujú za príliš defenzívny štýl. Ak by sa mu v Londýne nedarilo, bol by neustále na pranieri. Je tu ešte Carlo Ancelotti. Ale chcel by tento Talian pracovať pre tím ľudí, ktorý ho prepustil necelý rok po tom, ako s Chelsea získal doposiaľ jediné double?“ opýtal sa a naznačil odpoveď.

„John Terry nemá žiadne trénerské skúsenosti, Fabio Capello nepostúpil s Ruskom na Euro. Guus Hiddink síce v Chelsea odviedol kedysi kus dobrej práce, ale posledne na holandskej lavičke zhorel ako fakľa. Bývalý hráč zo Stamford Bridge Guus Poyet by sa zrejme fanúšikom klubu páčil, ale na futbalový veľkoklub trénersky ešte nedorástol,“ dodal Sheen.

Futbalový život na ostrovoch kopíruje aj ten spoločenský. Trénerská stolička v upršanom Anglicku nebude nikdy tak vratká, ako na horúcej talianskej, či španielskej pôde. Priestor na koncepčnú prácu tu bude vždy väčší. A zaslúži si ho aj José Mourinho. Lebo aj tí, čo ho nenávidia, musia uznať, že v tejto chvíli nikto lepší po ruke nie je.

debata chyba
Viac na túto tému: #José Mourinho #Chelsea FC
Načítavajú sa športové výsledky...