Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Princ, šejk, bývalý väzeň. Tí všetci chcú viesť svetový futbal

Princ, bývalý diplomat i väzeň, člen kráľovskej rodiny, šejk, futbalová legenda... Tí všetci sa budú uchádzať o funkciu prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

28.10.2015 10:00
FIFA, ilustračná snímka Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata

Voľby sa uskutočnia 26. februára 2016. Do uzávierky, ktorá bola o polnoci z pondelka na utorok, sa prihlásilo osem kandidátov.

UEFA zmenila taktiku

Pikantná situácia nastala v prípade legendárneho futbalistu a prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho. Ten síce zostáva najväčším favoritom volieb, ale jeho situácia je zároveň čoraz komplikovanejšia.

Slávny Francúz na jar vystúpil s ostrou kritikou súčasného vedenia FIFA i Seppa Blattera, vyzval ho na odstúpenie pred májovým volebným kongresom. Ako prvý sa prihlásil medzi kandidátov na nového šéfa svetovej organizácie, podporu mu vyjadrilo vyše sto členských krajín. Momentálne mu však beží 90-dňový zákaz výkonu akýchkoľvek futbalových aktivít, ktorý mu udelila etická komisia FIFA. Dôvodom je sporná platba dvoch miliónov švajčiarskych frankov, ktoré prijal od Blattera. Tesne pred uzávierkou prihlášok zmenilo vedenie UEFA svoj nedávny prístup a vytiahlo do boja aj s druhým kandidátom – Giannim Infantinom, generálnym sekretárom organizácie. Ešte pred dvoma týždňami UEFA tvrdila, že verí Platinimu a náhradného kandidáta nepostaví…

„V pondelok sa uskutočnilo videozasadnutie výkonného výboru a vyjadrili sme na poslednú chvíľu podporu pánovi Infantinovi,“ vysvetlil člen vedenia UEFA František Laurinec. „Na našej podpore Platinimu sa nič nemení, zostáva jednotkou, ale zároveň citlivo sledujeme vývoj a ak by nemal šancu kandidovať, rozhodli sme sa aj pre druhého kandidáta. Európa by nechcela stratiť vplyv vo FIFA. Aj nový muž vo volebnom boji je vhodnou osobou na vysokú funkciu, možno sa táto debata mohla otvoriť už skôr. Je to 45-ročný skúsený manažér. Mnohé naznačuje, že FIFA bude potrebovať na čele podobný manažérsky typ, možno viac ako politického lídra.“

Podľa Laurinca hrozí, že 90-dňový Platiniho zákaz sa môže predĺžiť o ďalších 45 dní. „To sa môže stať, či padne nejaký verdikt v jeho kauze alebo nie, nebezpečenstvo, že stratí šancu na zvolenie stále trvá. Nehovoriac o tom, že od utorka môžu ostatní kandidáti vyvíjať predvolebné aktivity, robiť si reklamu, ale Platini túto možnosť nemá,“ dodal Slovák, ktorý patril k najbližším Platiniho spolupracovníkom.

Komisia posúdi etickú bezúhonnosť

Šéf audítorskej komisie FIFA Dominico Scala prísne posudzuje Blatterovu a Platiniho kauzu, hovorí o konflikte záujmov. Medzi dvoma vysokými futbalovými predstaviteľmi išlo o ústnu džentlmentskú dohodu, ale Scalovi prekáža, že vyplatená suma nebola uvedená v účtovných záznamoch, chýbajú doklady. Je zároveň šéfom volebnej komisie, ktorá môže rozhodnúť, či prihlásení kandidáti splnili všetky podmienky, medzi ktoré patrí aj etická bezúhonnosť.

Dlho bol medzi kandidátmi okrem Platiniho len jordánsky princ Alí bin al-Husejn, v máji jediný Blatterov protikandát vo voľbách, ktoré však hladko prehral. Podľa očakávania väčšina prihlášok prišla v posledných dňoch či hodinách pred uzávierkou. Záujem prejavil bahrajnský šejk, ktorý stojí na čele ázijskej konfederácie Salmán bin Ibrahim Chalífa. Pôvodne podporoval Platiniho. FIFA by rád šéfoval aj predseda libérijskej futbalovej federácie Musa Bility, s ktorým málokto pôvodne rátal. Prihlásil sa do boja o lukratívne kreslo až v pondelok a nemá podporu svojej africkej konfederácie.

Okrem Platiniho je úspešným bývalým futbalistom niekdajší kapitán reprezentácie Trinidadu a Tobaga David Nakhid. Do veľkého futbalu sa túži vrátiť bývalý generálny sekretár FIFA Francúz Jérome Champagne, ktorý mienil kandidovať už v májových voľbách, ale nezískal potrebnú podporu. Juhoafričan Tokyo Sexwale je zasa vplyvný obchodník a bývalý politický väzeň z obdobia apartheidu. Trinásť rokov strávil vo väzení Robben Island, kde sa spriatelil s Nelsonom Mandelom.

Naopak, viacerí, ktorí v uplynulých týždňoch a mesiacoch avizovali záujem, sa vo voľbách nebudú o kreslo uchádzať. Platí to najmä o bývalom viceprezidentovi FIFA Čong Mong-junovi. Má šesťročný zákaz činnosti za porušenie etického kódexu v čase kandidatúry Kórejskej republiky na organizovanie MS 2022. Chcel na súde dosiahnuť dočasné prerušenie trestu, ale to sa mu nepodarilo a oznámil, že uzávierku kandidatúry už nestihne. Volebných ambícii sa vzdali aj viacerí ďalší, napríklad brazílsky majster sveta Zico či bývaly švajčiarsky reprezentant Ramon Vega.

Osem kandidátov na post prezidenta FIFA

  • Musa Bility, 48 rokov, Libéria. Predseda Libérijského futbalového zväzu, ekonóm a podnikateľ.
  • Alí bin al-Husejn, 39 rokov, Jordánsko. Predseda Jordánského futbalového zväzu a viceprezident FIFA.
  • Salmán bin Ibrahim Chalífa, 50 rokov, Bahrajn. Predseda Bahrajnského futbalového zväzu, predseda Ázijskej futbalovej konfederácie, člen výkonného výboru FIFA. Člen bahrajnskej kráľovskej rodiny.
  • Jérome Champagne, 57 rokov, Francúzsko. Vo FIFA zastával v minulosti viaceré funkcie, vzdal sa ich pred MS 2010. Bývalý diplomat pôsobil ako futbalový konzultant v problémových regiónoch (Kosovo, Palestína, Izrael).
  • Gianni Infantino, 45 rokov, Taliansko/Švaj­čiarsko. Generálny sekretár UEFA, právnik, ktorý zastával aj iné posty, viedol právne i licenčné oddelenie.
  • David Nakhid, 51 rokov, Trinidad a Tobago. Bývalý kapitán futbalovej reprezentácie (35 štartov), pôsobil ako hráč v mnohých krajinách (Belgicko, Švajčiarsko, Grécko, Švédsko, USA), teraz vedie futbalovú akadémiu.
  • Michel Platini, 61 rokov, Francúzsko. Prezident UEFA, člen výkonného výboru FIFA, jeden z najlepších hráčov svetovej histórie. Postaral sa o významné reformy v európskych súťažiach.
  • Tokyo Sexwale, 62 rokov, Juhoafrická republika. Obchodník a bývalý politický väzeň, neskôr sa venoval aj politickej kariére, štyri roky bol ministrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľba prezidenta FIFA #Medzinárodná futbalová federácia FIFA