Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O Blatterovo kreslo sa pobije osem uchádzačov

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zatiaľ nepotvrdila mená z prihlášok do predčasných volieb prezidenta organizácie, ale podľa doterajších deklarácií nahradí Seppa Blattera niekto z osmičky Michel Platini, Gianni Infantino, šejk Salman Bin Ibrahim Al Chalífa, Musa Bility, Ali bin Al-Husejn, Tokyo Sexwale, Jérome Champagne, David Nakhid.

27.10.2015 11:13
Sepp Blatter Foto: ,
Sepp Blatter.
debata (1)

Prihlášky bolo treba podať do pondelka 26. októbra aj s potvrdením nominácií od najmenej piatich členských krajín. Štatút oficiálneho kandidáta vo voľbách, ktoré sa uskutočnia 26. februára, udelí volebná komisia na čele s Domenicom Scalom aj na základe previerky etickej bezúhonnosti. Očakáva sa, že sitom neprejde minimálne prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Platini, ktorý má na 90 dní zastavenú činnosť pre zmluvne nepodložený príjem od FIFA z roku 2011 za prácu poradcu pre Blattera. Preto Európa na poslednú chvíľu postavila „náhradníka“ – generálneho sekretára UEFA Infantina. Za momentálnej konštelácie sa javí ako favorit šejk Salman. Keby však mala volebná komisia FIFA postupovať dôsledne, zrejme aj jeho vylúči z boja. Salman má podľa ľudskoprávnych organizácií a tiež Medzinárodnej únie profesionálnych hráčov futbalu (FIFPro) krv na rukách z potláčania protestov za demokratické zmeny krajine. V roku 2011 vraj ako šéf Bahrajnskej futbalovej federácie nepodnikol nič proti zatýkaniu reprezentantov, niektorí z nich boli údajne vystavení mučeniu. Na obvinenia zatiaľ nereagoval.

V hodine dvanástej zamiešala kartami UEFA, ktorá si poistila pozíciu a na pondelkovej mimoriadnej videokonferencii prekvapujúco vyjadrila podporu Platiniho pravej ruke – generálnemu sekretárovi Infantinovi. „Som hrdý na to, čo sme v UEFA dosiahli, ako aj na spôsob, ako naša organizácia funguje,“ uviedol švajčiarsky právnik, ktorého považovali za favorita na obsadenie funkcie generálneho sekretára FIFA.

Dve želiezka v ohni má aj Afrika. Z popola vstal prezident Libérijskej futbalovej asociácie Musa Bility, ktorý sa rozhodol kandidovať napriek neochote kontinentálnej konfederácie podporiť ho. Z 54 členských krajín mu vraj napokon ponúklo nomináciu 25. Do boja opätovne vstúpil po tom, ako sa Issa Hayatou, kamerunský prezident Africkej futbalovej konfederácie a dočasne úradujúci šéf FIFA, stretol v Káhire so šejkom Salmanom. Hayatou odmietol podporiť aj Tokya Sexwaleho, juhoafrického podnikateľa a bojovníka proti apartheidu.

Zvláštnu pozíciu má medzi uchádzačmi Jérome Champagne. Francúz sa minulý rok pred riadnymi voľbami nedostal ani medzi kandidátov, nenazbieral päť nominácií. Vo svojom novom manifeste sľúbil okrem iného bojovať proti nerovnosti vo futbalovom svete a dominantnému postaveniu Európy. Sympatizantov bude teda hľadať na iných kontinentoch.

Ani jordánsky princ Ali bin Al-Husejn nie je „doma“ v Ázii prorokom. Je však jediný, kto vyzval Blattera v májových riadnych voľbách. Úplným outsiderom je bývalý reprezentant Trinidadu a Tobaga David Nakhid.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #prezident FIFA